NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Terengganu tolak Akta Laut Wilayah 2012, dakwa ia nafi & rampas hak kedaulatan negeri  • Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu ke-15 pada Khamis sebulat suara meluluskan usul menolak Akta Laut Wilayah 2012 kerana dilihat tidak menepati syarat seperti ditetapkan di dalam Perkara 2 (b) dan Perkara 38 (4) Perlembagaan Persekutuan.
  • Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar berkata Kerajaan Negeri menolak penguatkuasaan akta itu yang menafikan hak negeri untuk menerokai sumber dan hasil melalui sempadan maritim negeri sekadar tiga batu nautika (5.5 kilometer) sahaja dari garis air surut wilayah Terengganu.
  • Katanya, Perkara 2 (b) menyatakan bahawa undang-undang yang mengubah sempadan sesuatu negeri tidak boleh diluluskan tanpa persetujuan negeri itu (yang dinyatakan melalui undang-undang yang dibuat oleh Badan Perundangan Negeri itu) dan Majlis Raja-Raja.
  • “Sementara Perkara 38 (4) Perlembagaan Persekutuan menyatakan bahawa tiada undang-undang yang secara langsung menyentuh keistimewaan, kedudukan, kemuliaan dan kebesaran Raja-Raja boleh diluluskan tanpa persetujuan Majlis Raja-Raja.
  • “Justeru, tindakan Kerajaan Persekutuan menyatakan negeri hanya berhak terhadap tiga batu nautika sebenarnya merampas hak kedaulatan negeri terutamanya yang berkait hasil mahsulnya,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

KUALA LUMPUR – Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu ke-15 pada Khamis sebulat suara meluluskan usul menolak Akta Laut Wilayah 2012 kerana dilihat tidak menepati syarat seperti ditetapkan di dalam Perkara 2 (b) dan Perkara 38 (4) Perlembagaan Persekutuan.

Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar berkata Kerajaan Negeri menolak penguatkuasaan akta itu yang menafikan hak negeri untuk menerokai sumber dan hasil melalui sempadan maritim negeri sekadar tiga batu nautika (5.5 kilometer) sahaja dari garis air surut wilayah Terengganu.

Katanya, Perkara 2 (b) menyatakan bahawa undang-undang yang mengubah sempadan sesuatu negeri tidak boleh diluluskan tanpa persetujuan negeri itu (yang dinyatakan melalui undang-undang yang dibuat oleh Badan Perundangan Negeri itu) dan Majlis Raja-Raja.

“Sementara Perkara 38 (4) Perlembagaan Persekutuan menyatakan bahawa tiada undang-undang yang secara langsung menyentuh keistimewaan, kedudukan, kemuliaan dan kebesaran Raja-Raja boleh diluluskan tanpa persetujuan Majlis Raja-Raja.

“Justeru, tindakan Kerajaan Persekutuan menyatakan negeri hanya berhak terhadap tiga batu nautika sebenarnya merampas hak kedaulatan negeri terutamanya yang berkait hasil mahsulnya,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Ahmad Samsuri yang juga Ahli Parlimen Kemaman berkata Kerajaan Negeri merumuskan penggubalan akta itu bukan sahaja tidak mengikut Perlembagaan, malah memberikan beberapa implikasi negatif seperti menafikan hak negeri untuk meneroka sumber dan menikmati hasil di dalam kawasan wilayah negeri tersebut.

Bahkan ia juga menyebabkan berlaku percanggahan dan konflik dengan akta-akta lain.

“Kerajaan Negeri juga melihat, Kerajaan Persekutuan pada hari ini telah memperalatkan Akta Laut Wilayah 2012 untuk menafikan pembayaran royalti petroleum kepada Kerajaan Negeri Terengganu.

“Justeru, sekali lagi ditegaskan bahawa Kerajaan Negeri dan seluruh rakyat Terengganu menolak Akta Laut Wilayah 2012,” katanya.

Pada 24 Februari tahun lalu media melaporkan Kelantan dan Terengganu tidak layak menerima hasil petroleum sebanyak lima peratus kerana kedudukan medan pengeluaran adalah terletak di luar tiga batu nautika dari garis air surut wilayah kedua-dua negeri di Pantai Timur itu.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-Undang dan Reformasi Institusi), Datuk Seri Azalina Othman Said dilaporkan berkata Akta Laut Wilayah 2012 (Akta 750) menetapkan setiap negeri mempunyai hak ke atas laut wilayah di pesisir yang berdampingan dengan pantai wilayahnya yang tidak melebihi tiga batu nautika dari garis air surut. – The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo