NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Bayar gaji secara tunai satu kesalahan, Sivakumar ingatkan majikan

Menteri Sumber Manusia V Sivakumar berkata majikan yang didapati tidak membuat pembayaran gaji melalui akaun bank adalah satu kesalahan mengikut Seksyen 25 dan 25(A) Akta Kerja 1955.


KUALA LUMPUR: Pembayaran gaji secara tunai tidak dibenarkan kecuali dengan persetujuan pekerja dan mendapat kelulusan ketua pengarah Jabatan Tenaga Kerja Semenanjung Malaysia (JTKSM) bagi mengelakkan sebarang manipulasi.

Menteri Sumber Manusia V Sivakumar berkata majikan yang didapati tidak membuat pembayaran gaji melalui akaun bank dianggap melakukan kesalahan yang boleh dikenakan denda tidak melebihi RM50,000 mengikut Seksyen 25 dan 25(A) Akta Kerja 1955.

Beliau berkata dalam operasi bersepadu di Pasar Borong Kuala Lumpur bersama JTKSM, 19 daripada 34 majikan yang diperiksa didapati melakukan kesalahan membayar gaji pekerja secara tunai, di samping beberapa kesalahan lain seperti pelanggaran waktu kerja dan tidak membayar gaji mengikut Perintah Gaji Minimum.

“Operasi dilaksanakan kerana kita terima beberapa aduan dari pihak tertentu bahawa ada pekerja di pasar borong ini yang tidak dibayar gaji, tidak mencarum dengan Pertubuhan Keselamatan Sosial dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja serta majikan tidak membayar gaji pekerja melalui akaun bank,” katanya kepada pemberita selepas operasi berkenaan.

Sementara itu Sivakumar berkata 1,654 kertas siasatan dibuka dalam tempoh Januari hingga Oktober lepas atas kesalahan berkaitan pembayaran gaji, penginapan pekerja serta perintah gaji minimum melibatkan jumlah kompaun dan denda lebih RM4.3 juta.

Katanya daripada kertas siasatan yang dibuka itu, 357 kes melibatkan pesalah didenda dengan nilai yang berjumlah RM391,236 manakala 775 kes melibatkan kompaun berjumlah RM3,958,500.

Beliau berkata kertas siasatan yang dibuka merangkumi kes-kes yang berkaitan dengan Akta 265, Akta Standard Minimum Perumahan, Penginapan dan Kemudahan Pekerja 1990 dan Perintah Gaji Minimum 2022.

Katanya kementerian dan jabatan berkaitan komited untuk memastikan tiada elemen buruh paksa di negara ini, dan operasi bersepadu akan diteruskan di seluruh negara.

“Saya tegaskan beberapa kali sekiranya kita terima aduan daripada pekerja atau pihak kedutaan, tindakan tegas akan diambil terhadap mana-mana majikan yang tidak mengikut undang-undang sedia ada selaras dengan Konvensyen Pertubuhan Buruh Antarabangsa,” katanya.


Sumber I FMT Malaysia 

........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo