NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Varian baharu Covid-19 'Arcturus' dikesan di IndonesiaJAKARTA - Indonesia mengesan lima kes baharu subvarian Omicron, Arcturus, menjadikan jumlah keseluruhan kepada tujuh kes setakat semalam.

"Dua kes dilaporkan dari Surabaya dan tiga kes di Jakarta,” kata jurucakap Kementerian Kesihatan Mohammad Syahril, sambil menambah bahawa semua pesakit mengalami gejala ringan dan telah pulih.

Gejala itu termasuk batuk, selesema, demam dan sakit tekak, tetapi beberapa negara telah melaporkan simptom tipikal seperti mata kemerahan atau konjunktivitis dan kotoran.

Dua strain Covid-19 baharu, juga dikenali sebagai XBB.1.16, kali pertama dikesan di Indonesia awal bulan ini berdasarkan penjujukan genom yang dijalankan pada penghujung Mac.

Pada masa ini, kementerian sedang mengkaji sama ada XBB.1.16 mencetuskan jangkitan baharu di negara ini, yang merekodkan 725 kes pada Isnin berbanding 494 kes pada Isnin minggu lepas.

Pada 22 Mac, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengklasifikasikan Arcturus sebagai varian baharu yang perlu dipantau. - Bernama.


........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo