NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Projek PSI masih tetap diteruskan, beri masa sebulan tempoh rayuan jika terkesan projek PSI

Nik NazmiSHAH ALAM - Pihak yang terkesan dengan Projek Pulau Pinang Selatan yang membabitkan penambakan laut secara besar-besaran boleh membuat rayuan dalam tempoh 30 hari.

Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim, Nik Nazmi Nik Ahmad berkata, 30 hari tersebut bermula daripada tarikh laporan Penilaian Kesan Alam Sekitar (EIA) dikeluarkan.

“Pihak yang terkesan masih ada sebulan untuk membuat rayuan dalam masa 30 hari daripada tarikh laporan EIA dikeluarkan,” katanya kepada Sinar Harian pada Ahad.

Beliau berkata demikian bagi mengulas terdapat beberapa badan bukan kerajaan (NGO) yang menentang keputusan tersebut diluluskan.

EIA bagi Projek Tambakan Laut Selatan Pulau Pinang (PSI) PSI diluluskan JAS dengan 71 syarat yang perlu dipatuhi menerusi surat kepada kerajaan Pulau Pinang, bertarikh 11 April lalu.

Ketua Menteri Pulau Pinang, Chow Kon Yeow berkata, beberapa proses perlu dilalui terlebih dahulu selain menjelaskan kerja tambakan hanya akan dimulakan pada suku ketiga 2023.

PSI tersebut membabitkan pembangunan tiga pulau buatan dengan keluasan 1,700 hektar di perairan Permatang Damar Laut, dekat Bayan Lepas.

Bagaimanapun, kelulusan tersebut mendapat tentangan NGO dengan mengatakan bahawa ia adalah satu keputusan yang kejam dan akan memberi kesan buruk kepada alam sekitar serta manusia di kawasan terbabit.

Pengerusi Persatuan Aktivis Sahabat Alam (KUASA), Hafizudin Nasarudin berkata, projek itu akan menjejaskan kawasan penempatan nelayan tempatan di situ dan memusnahkan habitat hidupan laut.


Sumber I Sinar Harian 

........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo