NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Virus purba berusia 48,500 tahun dihidupkan semulaPARIS -
Pencairan ibun abadi (permafrost) mungkin menimbulkan ancaman kepada manusia.

Amaran itu diberikan saintis selepas ia berjaya menghidupkan semula virus purba berusia 48,500 tahun yang membeku selama puluhan ribu tahun.

Penyelidik antarabangsa yang memerhatikan sembilan virus purba yang ditemui di permafrost Siberia itu mendakwa virus seperti itu masih berupaya menjangkiti organisma hidup.

Perkara itu dibuktikan selepas virus purba itu telah menjangkiti ameba di makmal.

"Virus paling lama yang dijumpai berusia hampir 50,000 tahun dan ia adalah satu rekod dunia," kata anggota kumpulan itu, Jean-Michel Claverie yang juga penyelidik di Aix-Marseille University di Perancis kepada New Scientist.

Anggota kumpulannya dilaporkan mengkaji tujuh virus purba di bawah penyelidikan terbaharu tersebut dan telah menerbitkan laporan pracetak baru-baru ini.

Sebelum ini, kumpulan itu yang terdiri daripada saintis dari Rusia, Perancis dan Jerman turut berjaya menghidupkan semula dua virus purba lain yang berusia 30,000 tahun.

Difahamkan, virus yang ditemui mereka dianggap sebagai paling kuno pernah dihidupkan semula walaupun terdapat penyelidik lain yang mengumumkan berhasil mengaktifkan semula bakteria berusia 250 juta tahun.

Kesemua virus tersebut adalah jenis pandoravirus iaitu kumpulan virus gergasi yang hanya mampu menjangkiti organisma sel tunggal seperti ameba.

Tetapi, kesemua virus purba itu dipercayai masih berupaya menjangkiti sel hidup setelah 'terperangkap' selama puluhan ribu tahun di ibun abadi dan berpotensi menular kepada tumbuhan, haiwan atau manusia.

"Ia adalah sangat berbahaya," kata Claverie sambil menambah terdapat bakteria dan virus baharu yang muncul setiap hari serta sukar untuk menentukan dengan tepat tahap bahaya sebenarnya.

Pada tahun lalu, wakil kanan Rusia di Majlis Artik, Nikolay Korchunov pernah memberi amaran permukaan yang membeku selama berabad atau ribuan tahun masih boleh mengandungi beberapa spora bakteria dan virus 'zombie' yang berdaya maju. - Agensi


........
Komen: ........
............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo