NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Polis dakwa rampasan ganja 581 kilogram musnah dimakan tikus

Semua dadah yang dirampas didakwa telah musnah dimakan tikus. – Getty Images


NEW DELHI – Polis bandar Mathura, dalam negeri Uttar Pradesh, India, mendakwa sehingga 581 kilogram (kg) ganja musnah akibat dimakan tikus semasa bahan terlarang itu dirampas dan disimpan di sebuah gudang di daerah Bareilly, lapor laman berita Wion News semalam.

Dakwaan tersebut dibuat selepas sebuah mahkamah khas di bawah Akta Dadah Narkotik dan Bahan Psikotropik (1985) meminta jabatan polis Mathura menunjukkan ganja yang dirampas dalam satu kes didaftarkan di bawah akta tersebut.

Hakim daerah meminta Superintendan Kanan Polis Mathura, Abhishek Yadav untuk menghapuskan ancaman tikus dan menunjukkan bukti bahawa haiwan pemusnah itu memakan 581 kg ganja yang bernilai AS$73,474 (RM327,514).

“Pegawai di balai polis Shergarh dan Highway mendakwa bahawa ganja seberat 581 kg yang disimpan di dalam gudang musnah dimakan tikus.

“Polis telah berusaha sebaik mungkin untuk melindungi bahan tersebut yang disimpan di situ. 

“Mahkamah telah mengarahkan polis mengemukakan bukti berkaitan dakwan itu dan menetapkan 26 November ini sebagai tarikh perbicaraan seterusnya,” kata pendakwa raya khas, Ranveer Singh.

Polis Mathura dalam penjelasannya kepada mahkamah memberitahu: “Meskipun bersaiz kecil, tikus tidak takut kepada polis. Pegawai di balai polis tidak boleh menjadi pakar untuk menyelesaikan semua perkara.”

Pada Mei 2020, tiga lelaki ditahan semasa  cuba menyeludup ganja menggunakan sebuah lori, di mana ganja seberat 386 kg turut ditemui.

Namun, ketika mahkamah memerintahkan polis menunjukkan bukti ganja yang ditemui dalam rampasan tersebut, pegawai memaklumkan bahawa bahan terlarang itu juga telah dimakan tikus. – Agensi 


........
Komen: ........
............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo