NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Pengaruh pendakwah, selebriti pro-PAS tarik pengundi sokong PN

 


Kejayaan PAS buat julung-julung kali memenangi 49 kerusi Parlimen pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) mengejutkan banyak pihak khasnya pemerhati politik.

Prestasi terbaik PAS pada pilihan raya sebelum ini adalah pada PRU-10 pada 1999. Ketika ramai pemerhati politik menjangkakan PAS dan sekutunya BERSATU bertahan di negeri Pantai Timur sahaja dan bakal berkubur di negeri lain, PAS tampil sebagai parti memenangi jumlah kerusi paling banyak berbanding parti lain.

Jangkaan pemerhati politik ini ada asasnya apabila PAS dan Perikatan Nasional (PN) tewas teruk pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka dan Johor sebelum ini. Kerusi PAS di Kelantan dan Terengganu juga diramal merosot.

PAS mempunyai akar umbi kuat di negeri majoriti Melayu seperti Terengganu, Kedah dan Kelantan. Sudah berdekad lamanya, negeri ini menjadi sumber utama menghantar pimpinan PAS ke Parlimen.

Hanya selepas PAS bergabung di bawah payung Barisan Alternatif (BA) pada PRU-10, PAS mula melebar sayapnya ke negeri Pantai Barat.

PAS juga pernah bergabung di bawah gabungan Pakatan Rakyat (PR), Muafakat Nasional (MN) dan terkini PN. Jelas di sini, PAS berjaya melunakkan imej mereka sering dikatakan sebagai 'parti pak lebai', 'Taliban', keras, mendominasi dan ultra-konservatif Islam melalui penggabungan dengan parti lain.

Berada bersama dengan parti lain membawa banyak laba politik kepada PAS dengan memenangi pilihan raya dan dilantik ke jawatan eksekutif signifikan.

Penolakan total kepada UMNO

Cubaan PAS untuk tidak berada di bawah mana-mana gabungan pada PRU14 nyata tidak begitu mendatangkan keputusan memberangsangkan apabila parti itu hanya berjaya mendapat 18 kerusi disumbangkan negeri tradisi mereka.

Analisis saintis politik dan dapatan soal selidik daripada badan kajian bebas menunjukkan pertembungan sebenar pada PRU15 adalah antara PN dan Pakatan Harapan (PH).

Penolakan pengundi kepada Barisan Nasional (BN) bermula sejak PRU14 dan PRU15 hanya satu pengesahan kepada penolakan total pengundi, terutama kepada UMNO .

Persoalannya, bagaimana PAS dan PN mampu bangkit seumpama 'phoenix bangkit daripada abu' selepas kalah teruk pada PRN Melaka dan Johor ketika tempoh di antara PRU15 dan PRN tidak sampai satu tahun?

Terdapat banyak faktor utama menyumbang kemenangan PAS, namun antara sebab utama adalah sokongan secara langsung tanpa selindung selebriti agama terkenal tanah air kepada PAS.

Secara praktiknya, selebriti agama sering mengelak dikaitkan dengan mana-mana parti politik, terutama PAS. Ini adalah kesan daripada kegusaran dalam kalangan 'asatizah' atau pendakwa ini akan natijah 'digam' daripada memberi kuliah atau tampil ke khalayak umum jika diketahui mereka cenderung kepada parti politik tertentu.

Selain itu, seruan pihak berkuasa agama supaya pendakwah tidak membawa perihal politik ke dalam masjid menyebabkan tokoh agama memilih berbicara soal ibadah semata-mata.

Perkembangan mutakhir ini menyaksikan kemunculan ramai selebriti agama dan mereka aktif di media sosial serta mempunyai jumlah pengikut sangat ramai.

Kuliah mereka dijadikan bahan video pendek berdurasi kurang lima minit dan dimuat naik di laman sosial seperti Facebook dan TikTok. Video ini kemudian disebarkan pengguna media sosial menjadikan capaian kuliah lebih meluas dan melebar.

Dengan cara ini, ilmu mereka berjaya disampaikan sampai kepada penonton dengan berkesan tanpa perlu hadir secara fizikal ke majlis ilmu berkenaan.

Metodologi ceramah bersifat ringan, tidak menghukum dan menjawab persoalan amal ibadat serta perhubungan seharian sememangnya dicari masyarakat.

Ini amat berbeza dengan pendekatan diguna pakai 'ustaz, ustazah' pro-PAS pada dekad 80-an hingga 2000 yang keras dan bersifat menghukum serta metodologi tidak mesra pendengar baru berjinak dengan agama Islam. Ini antara punca PAS ditolak sebahagian masyarakat di luar Pantai Timur ketika itu.

Teori Identiti Sosial menjelaskan sifat semula jadi manusia mempunyai tarikan kepada perkara membawa wacana ketuhanan, walau individu terbabit jauh dengan kehidupan beragama.

Pengikut selebriti agama di Malaysia sekarang bukan individu taat beragama sahaja, malah melepasi garis kumpulan ekonomi, sektor pekerjaan dan umur.

Berbeza dengan dekad terdahulu, kumpulan berpendapatan rendah, bekerja di sektor pertanian dan berusia lebih cenderung mendekati ustaz dan ustazah.

Tak berselindung nyata sokongan

Realiti sekarang, golongan T20, usahawan, selebriti media sosial, seniman, pesara dan pelajar di institusi pengajian tinggi (IPT) menjadi pengikut kepada selebriti agama ini.

Dalam konteks PRU15, selebriti agama berpengaruh dan terkenal di media sosial seperti Syeikh Zainul Asri, Wadi Annuar, Azhar Idrus, Syed Norhisyam Tuan Padang dan Abdullah Khairi tanpa berselindung menyatakan sokongan mereka dan menyeru pengundi supaya menyokong PAS/PN.

Selebriti agama seperti Asma Harun, Dr Norhafizah Musa dan Nadhir an-Nuri secara berkias mengajak jutaan pengikut mereka menyokong parti bernuansa Islam menjanjikan Malaysia bersih dan stabil.

Mereka secara jelas atau berlapik menyeru pengikut jangan mengundi calon parti menolak Islam, parti lunak terhadap amalan rasuah dan calon bukan daripada jaluran ahli Sunah wal Jamaah.

Seruan mereka ini disebar secara meluas dan sampai kepada semua lapisan pengundi melalui saluran media sosial terutama TikTok. Pengundi Muslim atas pagar yang tidak mempunyai kerjasama parti politik terpesona dengan seruan asatizah ini.

Atas dasar menumpang keberkatan ilmuwan agama ini, tidak hairan ramai pempengaruh media sosial tersohor, hatta yang kelihatan tidak begitu Islamik latar belakangnya, menyatakan sokongan kepada PAS/PN melalui video dan meme di TikTok.

Ditambah tohmahan Islam dan Melayu terancam sepanjang 22 bulan di bawah pemerintahan Pakatan Harapan (PH) dan kes rasuah berprofil tinggi dalam kalangan pimpinan BN, pengundi Melayu Islam atas pagar tiada pilihan lain dan memilih mengundi PN.

Jelas, sokongan selebriti agama kepada PAS/PN menjadi antara faktor utama membawa kepada peningkatan jumlah undi berlipat ganda kepada PAS/PN sehingga menafikan peluang BN untuk bangkit seperti pada PRN Melaka dan Johor.

Dr Wan Rohila Ganti Wan Abdul Ghapar
Pensyarah Kanan, Fakulti Undang-Undang dan Hubungan Antarabangsa, Universiti Sultan Zainal Abidin (UNISZA)........
Komen: ........
............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo