NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Mahkamah tolak permohonan NGO cabar pembangunan Bukit Cherakah


SHAH ALAM:
Dua badan bukan kerajaan (NGO) hari ini gagal memperoleh kebenaran Mahkamah Tinggi bagi mencabar tindakan Kerajaan Negeri Selangor yang membenarkan pembangunan di Hutan Simpan Bukit Cherakah di sini.

Peguam Rajesh Nagarajan yang mewakili Pertubuhan Pelindung Khazanah Alam (PEKA) dan Persatuan Rimba Komuniti Shah Alam (SACF) memberitahu Bernama bahawa Hakim Shahnaz Sulaiman menolak permohonan anak guamnya untuk mendapatkan kebenaran bagi semakan kehakiman tanpa perintah kos.

“Kami mendapat arahan daripada anak guam supaya merayu terhadap keputusan hari ini,” katanya.

Prosiding hari ini berlangsung secara dalam talian.

Pada 3 Ogos lepas, PEKA dan SACF memfailkan permohonan kebenaran semakan kehakiman dengan menamakan Kerajaan Negeri Selangor, Majlis Eksekutif negeri, Pengarah Jabatan Perhutanan Negeri serta Jabatan Tanah dan Galian Petaling sebagai responden.

Kedua-dua NGO itu mencabar keputusan empat responden yang membenarkan pembangunan di atas tanah seluas 406.22 hektar itu melalui pelaksanaan keputusan yang dibuat 22 tahun lepas.

Mereka juga memohon pengisytiharan mengenai keperluan untuk mengadakan siasatan awam berkaitan pembangunan hutan simpan itu seperti yang termaktub di bawah Seksyen 11 dan 12 Enakmen Akta Perhutanan Negara (Pindaan) 2011.
............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...


No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo