NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Isytihar harta sepanjang masa, bukan musim pilihan raya, kata Dr M

Dr Mahathir Mohamad setuju dengan tindakan pengisytiharan harta oleh ahli politik namun bukan pada musim pilihan raya semata-mata.

ALOR SETAR: Pengerusi Penaja Gerakan Tanah Air (GTA) Dr Mahathir Mohamad bersetuju dengan tindakan pengisytiharan harta oleh ahli politik, namun ia perlu dilaksanakan sepanjang masa, bukan dalam musim pilihan raya semata-mata.

Bekas perdana menteri itu berkata, sebaliknya perkara itu perlu dibentangkan di Dewan Rakyat terlebih dahulu bagi mewajibkan Ahli Parlimen mengisytihar harta masing-masing.

“Saya bersetuju (dengan pengisytiharan harta oleh ahli politik) tetapi bukan dekat dengan pilihan raya. Kita kalau hendak buat waktu mana kita tidak kira. Itu kita bercakap dalam dewan (Dewan Rakyat dan Dewan Negara),” katanya.

Beliau berkata demikian selepas turun berkempen bersama calon Pejuang bagi Parlimen Kuala Kedah, Ulya Aqamah Husamuddin di Taman Bersatu, Jalan Batas Paip.

Terdahulu, sebahagian besar daripada 72 calon PKR membuat pengisytiharan harta masing-masing berikutan syarat parti itu yang mahu semua calonnya dalam pilihan raya umum ke-15 (PRU15) berbuat demikian.

Mengulas mengenai kenyataan calon BN Sungai Buloh Khairy Jamaluddin yang bercita-cita menjadi calon perdana menteri, Mahathir berkata sesiapa sahaja boleh menjadi calon kalau mereka memenangi kerusi ditandingi.

“Banyak orang yang layak (jadi calon perdana menteri), tapi sama ada dia menang atau tidak belum tentu. Bila dah menang esok (nanti) cakap lah,” kata bekas penyandang Parlimen Langkawi itu.


Sumber I FMT Malaysia ............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo