NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

GPS sasarkan portfolio berimpak dalam kabinet


Gabungan Parti Sarawak (GPS) telah meletakkan sasaran pada portfolio kabinet yang boleh membawa impak paling besar kepada Sarawak.

Ketika dihubungi, Setiausaha Agung GPS Alexander Nanta Linggi berkata portfolio ini termasuk pembangunan luar bandar, perladangan, komoditi dan kerja raya.

“Kita telah mencadangkan supaya kita diberikan portfolio yang amat bermakna kepada Sarawak seperti kementerian pembangunan luar bandar, perladangan dan komoditi.

"Kalau boleh. Kami juga ingin mengekalkan kementerian kerja raya," katanya.

Semasa pentadbiran Muhyiddin Yassin dan Ismail Sabri Yaakob sebelum ini, wakil GPS Fadillah Yusof dilantik sebagai menteri kerja raya- portfolio berkuasa yang bertanggungjawab ke atas infrastruktur awam.

Alexander adalah menteri perdagangan dalam negeri dan hal ehwal pengguna semasa pentadbiran Muhyiddin dan Ismail Sabri.

TPM bukan Melayu?

Ketika ditanya sama ada Anwar patut melantik seorang bukan Melayu atau bukan Islam sebagai timbalan perdana menteri, Alexander berkata tindakan itu akan memberi impak baik kepada perdana menteri baharu dan menunjukkan bahawa beliau berhasrat untuk mempunyai kerajaan inklusif.

“Alangkah baiknya jika dia berbuat demikian kerana itu adalah jangkaan orang bukan Islam dan bukan Melayu di seluruh negara, bukan hanya di Sarawak.

“Mereka mengharapkan dalam kabinet dan kerajaan inklusif, yang diperjuangkan oleh Anwar.

"Ini akan mencerminkan keikhlasan beliau dan menunjukkan bahawa mereka benar-benar mahu menjadi inklusif dalam mengendalikan negara berbilang kaum, agama dan budaya seperti Malaysia," katanya.

Anwar telah pun berikrar untuk melantik seorang timbalan perdana menteri daripada BN.

Dia juga bertanggungjawab melantik timbalan perdana menteri dari Malaysia Timur seperti yang dijanjikan dalam manifesto pilihan raya Pakatan Harapan.

Perlumbaan sengit

Laporan awal mengenai persetujuan Anwar dengan BN menunjukkan bahawa timbalan perdana menteri akan bersuara dalam pemilihan anggota kabinet dan jawatan lain.

Anwar juga telah berjanji untuk mengurangkan saiz kabinet daripada 31 sebelum ini, menjadikan perebutan untuk kerusi dalam kabinet lebih kompetitif daripada biasa.

Sementara itu, apabila Alexander ditanya portfolio apa yang beliau harapkan secara peribadi, beliau dengan selamba berkata portfolio perladangan dan komoditi sesuai dengannya.

"Perladangan adalah perkara besar di Sarawak dan dalam negara. Saya rasa komoditi itu juga akan menyumbang kepada pembangunan ekonomi sosial," kata Alexander, yang dilantik semula sebagai Ahli Parlimen Kapit pada 19 November.

Kapit merupakan kawasan luar bandar yang mempunyai banyak ladang kelapa sawit.

Akhirnya, kata Alexander, senarai calon GPS akan diputuskan sepenuhnya oleh ketua mereka Abang Johari Abang Openg.........
Komen: ........
............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo