NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Bank Negara dijangka sekali lagi naikkan OPR 25 mata asas bulan depan

KUALA LUMPUR: Bank Negara Malaysia (BNM) dijangka menaikkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) sebanyak 25 mata asas lagi pada November berikutan Indeks Harga Pengguna (IHP) teras yang kukuh dicatatkan pada September, menurut MIDF Research.

Firma penyelidikan itu berkata permintaan domestik terus mengukuh apabila kadar inflasi teras kembali mencecah paras tertinggi baharu pada 4 peratus tahun ke tahun pada September 2022 manakala harga teras masih meningkat 0.3 peratus bulan ke bulan.

Bagaimanapun, inflasi keseluruhan merosot kepada 4.5 peratus tahun ke tahun manakala inflasi bukan makanan dan inflasi makanan, masing-masing susut kepada 3.3 peratus dan 6.8 peratus.

MIDF Research menyaksikan tekanan inflasi di Malaysia sederhana selepas Ogos 2022, terutamanya dengan pembetulan untuk harga komoditi global dan tekanan rantaian bekalan yang berkurangan di peringkat domestik dan serantau.

Unjuran IHP keseluruhan meningkat sedikit kepada 3 peratus pada 2022. 

"Dalam persekitaran harga komoditi global yang meningkat, tekanan inflasi di Malaysia terjejas oleh inflasi makanan yang tinggi.

"Kami menjangka harga makanan akan meningkat 5.5 peratus pada tahun ini, antara lain berikutan penyusutan ringgit berbanding dolar AS," katanya.

Menjelang 2023, MIDF Research berkata faktor pendorong bekalan terhadap inflasi dijangka berkurangan, disokong oleh kenaikan ringgit berbanding dolar AS, harga makanan yang sederhana, kelonggaran dalam rantaian bekalan global dan harga komoditi yang rendah.

Bagaimanapun, prospek inflasi Malaysia kekal suram pada tahun depan, menantikan pendekatan kerajaan baharu mengenai mekanisme subsidi bahan api selepas pilihan raya umum.

"Jika kerajaan baharu mengekalkan status quo berhubung subsidi bahan api, inflasi keseluruhan akan berada antara 2.3 peratus dan 2.5 peratus pada 2023.

"Jika mekanisme subsidi dimansuhkan sepenuhnya, inflasi keseluruhan boleh mencecah 10 peratus manakala harga bahan api runcit domestik akan menyaksikan kenaikan empat hingga 5 peratus pada tahun depan," katanya.

-- BERNAMA

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo