NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

PH Akui Mereka Bukan Lagi Pilihan Rakyat

AMANAH Kawasan Tanjung Malim menyifatkan perjalanan Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Slim, Perak yang berakhir malam tadi banyak memberi pengalaman buat parti komponen Pakatan Harapan (PH) itu.

Ketuanya, Khairol Najib Hashim Tanjung Malim sebagai tuan rumah bagi PRK dengan pertembungan tiga penjuru itu menyaksikan komitmen petugas dan jentera pilihan raya parti tersebut.

“Terima kasih kepada semua petugas dan jentera daripada Parti Amanah Negara yang turun ke lapangan dalam menjayakan PRK N.58 Slim.

“Hanya ucapan penghargaan terima kasih dapat dilafazkan kepada kalian semua.
PRK N.58 ini memberi banyak pembelajaran dan pengalaman buat diri ini dan seluruh ahli Amanah Tanjung Malim,” ujarnya dalam satu kenyataan.

Malam tadi, calon Bebas, Amir Khusyairi Tanusi, 38, yang mewakili Parti Pejuang Tanahair (Pejuang) mendapat 2,115 undi manakala calon BN, Mohd Zaidi Aziz menang dengan 13,060 undi.

Zaidi yang juga pemangku Ketua Umno Bahagian Tanjung Malim memperoleh majoriti 10,945 undi manakala seorang lagi calon Bebas, Santhara Sekaran Subramaniam mendapat 276 undi.

Sebanyak 68.4 peratus keluar mengundi daripada 23,094 pengundi keseluruhan, dengan 327 kertas undi pula ditolak.

Mengulas keputusan PRK tersebut, Jawatankuasa Pimpinan AMANAH Nasional, Faiz Fadzil berpendapat perlunya PH dan semua parti pembangkang kembali ke meja rundingan dan memperkukuhkan kekuatan.

ADUN Permatang Pasir, Pulau Pinang itu berkata, penyatuan Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Tun Dr Mahathir Mohamad serta semua parti pembangkang penting bagi PRU-15 memandangkan rakyat tertarik dengan gelombang baharu.

Keputusan PRK DUN Slim juga menyaksikan sejumlah pengundi Cina dan India yang menolak BN pada PRU 2018 kembali kepada BN.

Contohnya, PDM Ladang Sungkai mempunyai sebanyak 83.56 peratus pengundi India. Sebanyak 68.26 peratus pengundi di situ memilih calon BN berbanding 70.35 peratus sokongan kepada calon PH pada PRU-14.

Sementara itu, DPM Sungai Slim Utara terdiri daripada majoriti pengundi Cina iaitu 60.85 peratus. BN mendapat 61.28 peratus undi di PDM tersebut walaupun pada PRU 2018 cuma mendapat 17.85 peratus undi di situ - MalaysiaDateline

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo