NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Pajakan berbaki 50 tahun: Apa nasib kami? - Penduduk 'Kampung Congo'


CHERAS: Apa nasib kami?

Demikian keluhan penduduk di Jalan Jujur Bandar Tun Razak, di sini mengenai masa depan generasi ketiga berikutan isu tanah di kawasan tersebut kini berstatus pajakan.

Rata-rata penduduk bimbang sekiranya tempoh pajakan yang ditetapkan kerajaan Persekutuan selama 99 tahun, yang kini berbaki lebih kurang 50 tahun lagi berakhir tanpa sebarang penyelesaian.

Seorang penduduk tetap, Abdul Halim Utar berkata, penduduk setempat mahukan jaminan daripada kerajaan mengenai status tanah tersebut yang majoriti didiami kaum Melayu.

“Jadi, kalau boleh kami mahu kepastian daripada pihak kerajaan atau berkuasa sekarang supaya ada sesuatu yang diusahakan untuk menambah (tempoh pajakan) ataupun kalau boleh memberikan status hak milik kekal.

“Namun, kami tidak tahu apa yang boleh dilaksanakan (kerajaan). Itu yang sangat-sangat diinginkan (penyelesaian) oleh penduduk di sini,” katanya ketika ditemui pemberita selepas program Edaran Keperluan Memasak Percuma, di sini, pada Ahad.

Sebelum ini, Bandar Tun Razak dikenali sebagai Kampung Congo. Namun pada 1 Februari 1984, nama kampung berkenaan secara rasmi ditukar.

Lebih membimbangkan, apabila timbul ura-ura bahawa tanah tersebut didakwa bakal diambil alih untuk tujuan pembangunan biarpun tempoh pajakan masih belum berakhir.

“Memang tempoh (pajakan) itu agak lama tetapi sekarang pun ada ura-ura yang mereka mahu menarik balik tanah tersebut. Jadi, itu yang mendatangkan kebimbangan kepada kami sebagai penduduk-penduduk tetap,” kata seorang lagi penduduk, Madiana Jamaludin.

Mengulas lanjut mengenai kegusaran penduduk, Pengerusi Majlis Perwakilan Penduduk Bandar Tun Razak, Azman Abidin berkata, pihaknya akan mengemukakan cadangan kepada Kementerian Wilayah Persekutuan supaya mempertimbangkan untuk menyambung tempoh pajakan.

Tambahnya, penduduk juga bakal berdepan bayaran premium sekitar RM15,000 jika bertindak menjual rumah yang dimiliki mereka.

“Saya mahu sarankan kepada menteri melalui pejabat Parlimen kita (Bandar Tun Razak) supaya boleh menyambung tempoh pajakan tanpa bayaran.

“Itu boleh dilakukan kerana mereka sudah tinggal di sini, tidak mungkin kita mahu menghalau mereka keluar selepas 99 tahun (tempoh pajakan berakhir),” katanya.

Sumber: http://www.astroawani.com/berita-malaysia/pajakan-berbaki-50-tahun-apa-nasib-kami-penduduk-kampung-congo-216994

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo