NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Terengganu: 'Bas dua alam 'Amphicoach' Masih Belum Diserahkan Kepada Kerajaan Negeri

KUALA TERENGGANU – Bas dua alam 'Amphicoach' masih belum diserahkan kepada kerajaan negeri Terengganu dan masih dalam peringkat ujian.


Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan Kebudayaan dan Tekonlogi Maklumat, Ariffin Deraman berkata bas tersebut ada dibengkel Jabatan Kerja Raya (JKR) Chendering.


"pihak pembekal dia testing (mengadakan padu uji) sebanyak dua kali pergi (dalam) muara sungai Terengganu…..tiba-tiiba ada masalah,


"jadi sebelum selesai masalah itu…….kerajaan tidak akan terima bas itu, kita masih berhutang RM300,000 lagi dengan pihak pembekal," jelasnya.


Katanya, pihak pembekal telah dikenakan denda kerana kelewatan itu, menurut hari yang , semala mana kenderaan itu belum di serahkan secara sami kepada kerajaan negeri.


Beliau berkata demikian ketika di temubual di pejabatnya, Tingkat Lima Wisma Darul Iman hari ini Isnin, 29 Mei.


Masalah utama, kata beliau, amphicoach yang diimpot dari negara Malta dengan kos RM 3 juta itu ialah masalah enjinnya.


"bila masuk dalam air….enjinnya jadi panas….jadi macam kereta kita kalua (suhunya) panas, dia 'jem' (rosak) dan tidak boleh bergerak,


"sehingga sekarang pun tidak dapat selesaikan masalah itu," tegasnya.


Oleh itu, kata Pengarah Jabatan Pilihan Raya PAS Terengganu itu, beliau akan melawat dan melihat sendiri keadaan bas itu dalam masa yang terdekat.


Bas amphicoach tidak rosak, kata bekas MB Terengganu

Beliau turut berkata, disamping mengenalpasti apa masalah dihadapi, beliau akan dipastikan selamat sebelum dibawa turun ke dalam tasik Kenyir.

Pada tahun 2014, bas dua alam itu telah dibeli kerajaan negeri dengan harga RM3 juta dan sebelumnya dijangka tiba pada Mei 2015.


Kelewatan penerimaan dimaklumkan oleh Pengarah Jabatan Pelancongan Terengganu, Tun Ahmad Tun Abd Razak kepada pihak media bagi mempastikan ia mematuhi sepenuhnya spesifikasi ditetapkan.

Bas itu dibeli oleh kerajaan Umno dan Barisan Nasional (BN) ialah untuk digunakan bagi merancakkan industri pelancongan selain bagi kegunaan ketika musim banjir.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo