Ini Bukan Along, Tapi Memang Nak Tolong


Dr Alias Razak beramah mesra dengan peserta Program Jelajah Anak Terengganu Pasca Pembentangan Bajet Negeri 2019 Peringkat Negeri Sarawak.

KUCHING, 14 April - Kerajaan Terengganu menanggung sejumlah besar subsidi untuk membina rumah-rumah rakyat di bawah skim Rumah Mampu Milik (RMM) khususnya.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan, Kesihatan dan Alam Sekitar negeri, Dr Alias Razak berkata, RMM dijual hanya pada harga RM68,000 iaitu kadar harga di bawah pasaran bagi membantu golongan tersebut.


"Kerajaan negeri memperuntukkan sebanyak RM50 juta dalam Bajet 2019 untuk membina rumah-rumah rakyat.

"RMM dijual hanya pada harga RM68,000 iaitu kadar harga di bawah pasaran bagi membantu golongan tersebut.

"Kos sebenar kira-kira RM120,000 bagi sebuah rumah. Kos selebihnya ditanggung oleh kerajaan bagi kemudahan rakyat," jelasnya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Program Jelajah Anak Terengganu Pasca Pembentangan Bajet Negeri 2019 Peringkat Negeri Sarawak di Penview Hotel, Kuching, Sarawak, di sini hari ini.

Hadir sama, Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, Yahaya Ali, Pengerusi Jawatankuasa Pelaksanaan Syariah, Pendidikan dan Pengajian Tinggi negeri, Ustaz Satiful Bahri Mamat dan Pengarah Urusetia Penerangan Darul Iman (UPDI), Ustaz Mohd Soud Said.

Turut serta, Pengarah Yayasan Terengganu, Hishamudin Hashim, Timbalan Pegawai Eksekutif II Terengganu Strategic & Intergrity Institute (TSIS), Mohd Kamal Nazmi Kamaruddin dan Pengerusi Persatuan Anak Terengganu Di Perantauan (PERANTAU) Sarawak, Faizal Che Mat.

Program Jelajah Anak Terengganu Pasca Pembentangan Bajet Negeri 2019 merupakan inisiatif kerajaan negeri melalui YT dalam usaha memberikan maklumat yang tepat dan terkini kepada anak-anak Terengganu yang berada di perantauan.

Majlis anjuran Yayasan Terengganu dengan kerjasama agensi-agensi kerajaan negeri itu meraikan 150 anak negeri yang tinggal di Sarawak terdiri daripada ahli-ahli Persatuan Mahasiswa Anak Terengganu (PERMATA) dan PERANTAU.

Siri jelajah tersebut merupakan yang terakhir selepas diadakan di Pulau Pinang (zon utara), Sabah dan Johor (zon selatan) dan Kuala Lumpur sebelum ini.


Sumber: https://www.teganukita.net/2019/04/ini-bukan-along-kerajaan-terengganu.html

0/Post a Comment/Comments

Previous Post Next Post