Antara diplomasi dan ketelusan

DALAM tempoh seminggu, kerajaan Pakatan Harapan (PH) telah membuat dua pengumuman besar berkait rapat dengan kepentingan negara. Pertama ialah projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) dan kedua, projek Bandar Malaysia.

Bagaimanapun, terdapat dua elemen penting yang menjadi persoalan dalam kita menanggapi kedua-dua projek ini daripada perspektif politik iaitu ‘diplomasi’ dan ‘ketelusan’. Jika sebelum ini Perdana Menteri Tun Dr Mahathir mengumumkan bahawa projek ECRL akan diteruskan dengan kos RM44 bilion, baru-baru ini projek Bandar Malaysia pula diumumkan akan diteruskan dengan anggaran nilai pembangunan kasar RM140 bilion.

Berbeza dengan ECRL yang dihentikan oleh kerajaan PH selepas menang PRU14 tahun lalu, projek Bandar Malaysia pula dihentikan secara tiba-tiba oleh kerajaan Barisan Nasional (BN) pimpinan Datuk Seri Najib Razak pada Mei 2017.

Berbeza dengan ECRL yang dirundingkan semula pada harga lebih rendah, projek Bandar Malaysia sebaliknya diteruskan tanpa sebarang pengurangan kos.

Malah, kerajaan PH juga mengembalikan semula projek Bandar Malaysia kepada Iskandar Waterfront Holdings-China Railway Engineering Corp (IWH-CREC Sdn Bhd), sebuah konsortium Malaysia-China, yang merupakan pemaju induk asal bagi projek itu untuk meneruskan kerja-kerja pembinaan.

Seperti mana menurut Tun Dr Mahathir, konsortium IWH-CREC yang memenangi tender untuk membangunkan Bandar Malaysia ketika era BN itu sebenarnya ialah sebuah syarikat yang majoritinya dikuasai Malaysia yang memegang 40 peratus, manakala syarikat China 24 peratus dan baki selebihnya milik syarikat-syarikat asing.

Namun begitu, Dr Mahathir tidak menjelaskan mengenai tiga perkara yang kini menjadi perbualan rakyat jelata: Mengapa projek Bandar Malaysia ini tidak ditawarkan secara tender terbuka seperti mana prinsip ‘reformasi’ yang dijunjung Pakatan Harapan?

Mengapa ia diberikan secara terus kepada IWH-CREC? Adakah ia berkait rapat dengan ‘jasa’ Tan Sri Lim Kang Hoo (taikun di sebalik IWH-CREC) yang ‘menyelamatkan’ syarikat roti dan bakeri berkaitan Dr Mahathir iaitu ‘The Loaf’ yang telah diisytiharkan bankrap dahulu?

0/Post a Comment/Comments

Previous Post Next Post