TEPAT. TELUS. TERKINI.

Kaji Selidik Baja Fosfat Radioaktif Dalam Pertanianoleh:TUAN CHE ALIAS BIN HAMID
Ahli Parlimen Kemaman

1. Pihak Kerajaan digesa untuk mengkaji dengan lebih menyeluruh  baja fosfat yang diimport dari luar negara untuk tanaman yang mengandungi unsur radioaktif sama seperti residu dari Lynas. 

2. Menurut Dr Looi Hoong Wah, felo di Akademi Perubatan Malaysia baja fosfat yang diimport dari luar negara untuk sektor pertanian setiap tahun mengandungi bahan radioaktif  sama seperti sisa dari Lynas. Baja fosfat mengandungi uranium, radium dan  sedikit torium pada kadar antara 2 dan 7 Bq/ manakala residu Lynas pula mengandungi torium serta sedikit uranium dan radium pada kadar 6 Bq/g.

3.  Sekiranya residu Lynas mampu mengantikan baja fosfat dalam tanaman, Kerajaan disarankan untuk melaksanakan kajian penyelidikan jangka masa panjang secara menyeluruh yang bukan sahaja tertumpu kepada bidang  seperti sains sosial dan sosio-ekonomi tetapi  lain-lain bidang juga penting untuk dikaji.

4.   Malahan Kerajaan juga disyorkan melaksanakan kajian penyelidikan kepada semua badan-badan yang terlibat seperti Jabatan Pertanian, Lembaga Perlesenan Tenaga Atom (LPTA), NAFAS Bajakimia Sdn. Bhd, Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan lain-lain yang tidak tertumpu kepada Jabatan Alam Sekitar (JAS) sahaja. Hal ini dapat memperluaskan penyelidikan yang pelbagai sudut.

5. Sebagai contohnya Jabatan Pertanian boleh melakukan penyelidikan dan mewujudkan Akta Baja bagi penggunaan residu sebagai baja dalam pertanian bagi mengantikan baja fosfat yang diimport dari luar negara. 

6. Sekiranya baja fosfat yang boleh diperolehi daripada sisa dari Lynas lebih bermutu berbanding baja fosfat import dan penggunaannya dapat menjimatkan jutaan ringgit berbanding pembelian baja import, adalah lebih baik jika Kerajaan mengambil peluang ini dengan melaksanakan kajian penyelidikan secara telus, jujur terperinci dan integriti.


 “Islam Memimpin”


Labels:
Reactions:

Post a Comment

-♥-♥-♥-♥ WLP FROM LYNAS IS A SUPERIOR PHOSPHATE FERTILIZER

♥-WLP residue from Lynas is a FAR SUPERIOR FERTILIZER THAN THE HUNDREDS OF THOUSANDS OF TONNES OF RADIOACTIVE PHOSPHATE FERTILIZERS imported yearly by Malaysia with our hard earned foreign currency.

♥-For example, Malaysia imported about 780,000 tonnes of radioactive Phosphate and almost 2 million tonnes of Radioactive Potassium (Specific activity of Potassium is 32Bq/g) fertilizers in 2013.

♥-The available Phosphorus in these imported radioactive fertilizers which consist of the OXIDES of phosphorus react with the hydrogen ions in the soil to produce the orthophosphates H2PO4- and (HPO4)2- which are the only type of inorganic phosphorus which can be absorbed by plants.

PHOSPHORUS OXIDE in WLP = 19.77%

PHOSPHORUS OXIDE in imported radioactive Phosphates = 3 to 8%

(Note: Only the Oxide of Phosphate is considered “available Phosphate” for plant growth)


♥-WLP FROM LYNAS IS A FAR FAR SUPERIOR PHOSPHORUS FERTILIZER THAN THE MILLIONS AND MILLIONS OF TONNES OF RADIOACTIVE PHOSPHATE WHICH HAVE BEEN IMPORTED OVER THE YEARS!!!!!!

♥-WE MALAYSIANS HAVE SPENT BILLIONS OF DOLLARS OF HARD EARNED FOREIGN CURRENCY to import all these millions of tonnes of radioactive phosphorus fertilizers,

while we want to THROW AWAY thousands of tonnes of a far far superior phosphate fertilizer in the form of WLP from Lynas!!!!!!!

♥-IF THIS IS NOT PURE INSANITY,

WHAT IS?

♥ http://www.youtube.com/watch?v=RvgAx1yIKjg


Dato' Dr Looi Hoong Wah.
FAMM, MB., ChB(Manchester), MRCS(England), MRCP(UK), MRCP(London).

[blogger]

1Mediaonline

{facebook#facebook.com/1mediaonline} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget