TH, The Other Half Of The Story


Dari kacamata Akauntan

TH, THE OTHER HALF OF THE STORY

1. Rupanya dalam PC YB Menteri semalam, beliau telah tidak menyebut laporan penilaian aset, NRV yang disediakan oleh syarikat audit Ernst &Young (EY) walaupun ianya turut dikepilkan bersama laporan-laporan lain yang diberikan kepada semua MP di parlimen.

2. Hal ini adalah penting untuk disebut kerana Ernst &Young (EY) telah menilai semula semua nilai realis aset keseluruhan melibatkan anak syarikat, syarikat bersekutu, syarikat usahasama dan hartanah, berbeza dengan apa yang disebut oleh YB Menteri yang hanya mengambil kira kedudukan aset dan liabiliti TH hanya laporan kewangan semata-mata.

3. Mengikut laporan EY:
Bagi tahun 2015, nilai realis aset (NRV) TH adalah RM64.7 bilion berbanding liabiliti termasuk bayaran hibah berjumlah RM63.3 bilion yakni ada lebihan aset sebanyak RM1.4 bilion.

Nilai aset realis pada tahun 2016 pula adalah sebanyak RM69.1 bilion manakala agregat liabiliti setelah mengambil kira hibah 2016 adalah sebanyak RM68.4 bilion maka ada lebihan aset ke atas liabiliti sebanyakVRM701 juta.

Dan bagi tahun 2017, nilai aset realis adalah sebanyak RM74.7 bilion berbanding aggregat liabiliti termasuk bayaran hibah 2017 sebanyak RM74.4 bilion maka ada lebihan aset berbanding liabiliti sebanyak RM373 juta.

4. Malah berdasarkan laporan kewangan Price Waterhouse Coopers (PWC) yang dibuat pada ogos 2017 yang diberikan kepada setiap Ahli Parlimen semalam, juga ada terkandung laporan EY yang menunjukkan aset TH melebihi liabiliti untuk ketiga-tiga tahun (2015, 2016, 2017).

Hal ini berikutan sejak 2015 TH telah menilai semua aset pada nilai realis (nilai pasaran semasa) dan bagi tiga tahun yang lepas, berdasarkan laporan yang disahkan oleh firma audit luar, nilai aset tabung haji melebihi semua liabiliti. Untuk makluman, nilai realis aset adalah nilai pasaran semasa dan bukan nilai kos pelaburan asal.

5. Maka berdasarkan penilaian NRV tersebut, pihak pengurusan TH lama telah membuat keputusan untuk membayar hibah kepada pendeposit mengikut peruntukan Seksyen 22(3)(a)Akta Lembaga Tabung Haji 1995 kerana bagi mereka ianya tidak menyalahi sebarang undang-undang, berbeza dengan penilaian yang dinyatakan oleh YBM semalam di mana beliau hanya memfokuskan kepada aset keseluruhan selepas menolak liabiliti TH tanpa mengambil kira nilai pasaran terkini NRV bagi aset-aset TH.

6. Harus diketahui juga bahawa selain EY, laporan dan kedudukan kewangan TH telah juga disemak oleh Jabatan Audit Negara (JAN) yang kemudian memperakukannya melalui sijil bersih setiap tahun kepada Tabung Haji.

Perlu diingatkan bahawa badan berkanun mestilah tertakluk kepada Ketua Audit Negara dalam urusan dan pengesahan audit. Ini jelas termaktub dalam Akta Badan Berkanun (Akaun dan Laporan Tahunan 1980) sepertimana dinyatakan dalam Seksyen 5(1) dan 5(2) serta Seksyen 6.

Sekalipun wujud perbezaan pandangan dan tafsiran mengenai dasar perakauanan dalam penilaian aset antara EY dan Price Waterhouse Coopers (PWC) seperti yang dirujuk oleh YB Menteri, akhirnya laporan muktamad adalah berdasarkan pengesahan Jabatan Audit Negara.

7. Sebagai kesimpulan, berdasarkan wujudnya laporan EY diatas, maka benarlah seperti yang saya katakan semalam bahawa kemelut hibah TH ini bukanlah isu rasuah ataupun korupsi, akan tetapi sebaliknya adalah lebih kepada isu piawaian penilaian perakaunan dan juga governance institusi tersebut, dan sebab itulah saya sebut bahawa kerajaan PH kena betul-betul berhemah dalam mengemudi isu ini yang berkaitan ibadah umat Islam selain juga mempunyai impak besar dari sudut ekonomi Malaysia itu sendiri.

Sekian.
Labels:
Reactions:

Post a Comment

[blogger]

1Mediaonline

{facebook#facebook.com/1mediaonline} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget