Pemimpin Ikhwan dan 75 Lain, Dihukum Mati Kerana Bantahan ‘Rabaa’


Mahkamah Mesir telah menjatuhkan hukuman mati keatas 75 orang, termasuk pemimpin kanan Ikhwanul Muslimin kerana protes di Kaherah pada tahun 2013 yang berakhir dengan pembunuhan beratus-ratus penunjuk perasaan.

Mursyidul Am Mohd Badie dan pemimpin Ikhwanul Kanan Essam el-Erian serta Mohamed Beltagi adalah antara yang dijatuhkan dihukum mati itu.

Manakala wartawan media terkemuka Mahmoud Abu Zeid, juga dikenali sebagai Shawkan, ditangkap pada Ogos 2013 telah dihukum penjara lima tahun.

Peguam untuk Shawkan berkata sebaliknya, belai akan dbebaskan dalam beberapa hari, kerana telah pun menjalani hukuman itu sejak ditahan pemerintah Mesir.Mohamed Beltagi

Sebagai hukuman tambahan kepada Badie dan 46 orang lain juga telah diberikan hukuman berat penjara seumur hayat, sementara 612 defendan lain menerima hukuman penjara antara lima hingga 15 tahun selepas percubaan besar di Kaherah.

Antaranya ialah wartawan Al Jazeera Abdullah Elshamy yang dijatuhi hukuman 15 tahun dalam keadaan tidak hadir ke mahkamah, yang telah dipenjarakan tanpa sebarang perbicaraan selama 11 bulan sehingga dia dibebaskan pada bulan Jun 2014.

Dalam satu kenyataan pada hari Sabtu, Al Jazeera mengutuk hukuman itu sebagai, kesinambungan usaha pihak berkuasa Mesir untuk ‘mendiamkan’ Al Jazeera dan wartawannya serta untuk menghalang dan menakut-nakutkan Rangkaian berita antarabangsa itu daripada melaporkan perkembangan di Mesir.

Mereka yang dihukum pada hari Sabtu dituduh melakukan kesalahan yang berkaitan dengan keselamatan, termasuk hasutan terhadap keganasan dan menganjurkan protes tanpa izin.


Amnesty International tutut mengutuk hukuman massa itu sebagai satu penghinaan.

“Hakikat bahawa tidak seorang pun pegawai polis telah diambil kira untuk pembunuhan sekurang-kurangnya 900 orang dalam protes Rabaa dan Nahda menunjukkan betapa penghinaan keadilan terhadap perbicaraan ini,” kata Nadia Bounaim, pengarah Afrika Utara Amnesty, dalam satu kenyataan mdia.

Pada 14 Ogos 2013, polis telah menuraikan bantahan besar-besaran di dataran Rabaa al-Adawiya di Kaherah.

Pasukan keselamatan membunuh lebih daripada 800 orang dalam beberapa jam, dalam tragedi yang disifatkan Human Rights Watch (HRW) sebagai “mungkin sejumlah jenayah terhadap kemanusiaan”.

0/Post a Comment/Comments

Previous Post Next Post