Jangan rebut jawatan PM daripada saya, kata AnwarKUCHING: Datuk Seri Anwar Ibrahim mengaku kerusi Parlimen akan dikosongkan untuk memberi laluan kepada beliau bertanding dalam pilihan raya kecil.

"Ya ada 2 atau 3 kerusi dalam senarai tetapi saya tidak tahu yang mana satu…tunggu sehingga diumumkan," kata beliau kepada pemberita selepas majlis bersama penyokong PKR di sebuah hotel petang tadi.

Anwar yang menang jawatan presiden PKR tanpa bertanding sebelum ini mengetepikan kemungkinan akan bertanding kerusi Pandan yang kini dipegang oleh isteri beliau Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail atau kerusi Permatang Pauh, kerusi yang pernah beliau duduki dan kini dipegang anak beliau Nurul Izzah.

Mengenai perpaduan parti, Anwar tidak bersetuju dengan tanggapan pihak tertentu kononnya PKR kini perpecah kepada 2 kumpulan menjelang pemilihan parti itu.
"Tidak ada 2 kem, hanya 1 kem iaitu kem Anwar," katanya.

Terdahulu di dalam ucapannya Anwar mengingatkan pemimpin dan ahli PKR agar jangan menyalahgunakan kuasa dan mengamalkan rasuah.

"Ini adalah amaran keras saya kerana selagi saya menjadi presiden PKR saya tidak akan bertolak ansur dengan amalan rasuah," tambahnya.

Beliau berkata rakyat mengundi PKR pada pilihan raya umum lepas kerana prinsip perjuangan dan idealisme parti dan beliau menambah adalah menjadi tanggungjawab semua pemimpin dan anggota untuk menjaga nama baik parti.

"PKR ada sebuah parti untuk semua…dan ingat semua pemimpin harus bersatu. Saya tidak akan buang anda kalau anda kalah dalam pemilihan parti ," katanya.

Beliau berkata apa yang penting dalam pemilihan parti ialah memilih pemimpin yang terbaik tanpa mengira orang lama atau orang baharu dan tanpa mengira kaum dan agama.

Sementara itu, Anwar meminta penyokong PKR supaya bersabar menunggu beliau mengambil alih jawatan perdana menteri daripada Tun Dr Mahathir Mohamad.

Beliau berkata rakyat perlu memberi peluang kepada Dr Mahathir untuk menyelesaikan banyak masalah negara, khususnya berkaitan kewangan.

Katanya, Dr Mahathir sudah berjanji akan melepaskan jawatan perdana kepada beliau apabila sampai masanya dan sambil berseloroh beliau berkata: "Jangan pula ada orang lain yang rebut jawatan itu daripada saya."

Turut berucap pada majlis itu ialah Nurul Izzah dan Ahli Parlimen Julau Larry Sng.

Labels:
Reactions:

Post a Comment

[blogger]

1Mediaonline

{facebook#facebook.com/1mediaonline} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget