Terengganu: TDM Umum Penstrukturan Semula Ahli Lembaga Pengarah


TDM Berhad telah menjalani proses penstrukturan semula ahli lembaga pengarahnya yang telah menyebabkan lima peletakan jawatan secara sukarela dan lima pelantikan baru yang berkuatkuasa serta-merta.

Dalam satu kenyataan di Bursa hari ini, TDM Berhad mengumumkan Pengerusi Bukan Bebas dan Bukan Eksekutif, Dato’ Wan Nawawi Wan Ismail meletakkan jawatan dan digantikan oleh Dato’ Raja Idris Raja Kamarudin.

Idris, 65, berpengalaman selama 30 tahun dalam jawatan pengurusan kanan di syarikat swasta, syarikat tersenarai awam dan multinasional. Beliau adalah Pengarah Eksekutif Kumpulan TDM dari tahun 2000 hingga 2004.

Beliau juga merupakan pengarah Terengganu Inc Sdn Bhd - syarikat pemegangan pelaburan milik negeri Terengganu - yang merupakan pemegang saham utama dalam TDM.

Sementara itu, dua Pengarah Bebas dan Bukan Eksekutif, Dato’ Ahmad Shukri Md Salleh dan Mohd Nasir Ali, juga meletak jawatan. Turut meninggalkan lembaga itu adalah dua Pengarah Bukan Bebas dan Bukan Eksekutif, iaitu Samiun Salleh dan Md Kamaru Al-Amin Ismail.

Mereka digantikan oleh Mohd Kamaruzaman A Wahab dan Burhanuddin Hilmi Mohamed yang dilantik sebagai Pengarah Bebas dan Bukan Eksekutif manakala Mazli Zakuan Mohd Noor dan Dato’ A. Rahman Yahya dilantik sebagai Pengarah Bukan Bebas dan Bukan Eksekutif.

Jun lalu, Menteri Besar, Dr Ahmad Samsuri Moktar dilaporkan berkata kerajaan negeri akan menyusun semula semua anak syarikatnya, terutama di bawah Terengganu Inc. seperti TDM, untuk menyusun semula kepentingan mereka dengan kerajaan negeri.

"Kami akan menyusun semula semua syarikat yang dimiliki oleh kerajaan dan menyusun semula arah perniagaan mereka," kata Ahmad Samsuri.

Terengganu Inc. kini mempunyai kira-kira 61.084% kepentingan dalam TDM yang mengendalikan penanaman sawit dan penjagaan kesihatan.

Saham TDM ditutup satu sen atau 3.85% kepada 25 sen hari ini, dengan satu juta saham diniagakan, untuk permodalan pasaran sebanyak RM414.47 juta.

0/Post a Comment/Comments

Previous Post Next Post