UEC: MAPPIM dan UMMAH Cabar Menteri Pendidikan Debat Segera


Majlis Pembangunan Pendidikan Islam Malaysia (Mappim) dan bersama sama Gabungan 300 Ngo Gerakan Pembela Ummah (UMMAH) telah bersiap sedia untuk mengerakkan himpunan bantahan rakyat secara besar-besaran kepada menteri pendidikan Dr Maslee Malik yang tegar dan tidak mahu menarik balik kenyataan beliau mengiktiraf UEC yang beliau telah buat pada 12 Julai lalu di PICC Putrajaya.

Himpunan ini akan disertai oleh semua lapisan tokoh2 pendidikan, bahasa, ahli akademik, ngo2 , tokoh sejarah, ahli masyarakat dan ahli-ahli politik.

Himpunan bantahan ini merupakan simbul sejarah kepada rakyat dan negara bahawa UEC tidak sekali-kali dibenarkan untuk diiktiraf didalam sistem kerangka pendidikan kebangsaan.

Diseru semua pimpinan dan rakyat yang cintakan bahasa kebangsaan dan sistem pendidikan kebangsaan agar dapat bersama sama dalam perhimpunan yang bersejarah ini.

Mappim dan Ummah menyangkal dakwaan menteri pendidikan yang menyatakan bahawa golongan yang menentang UEC adalah 'perajudis', ini suatu kenyataan seorang menteri yang menghina pejuang bahasa, pendidikan dan sejarawan.

Maka Mappim dan Ummah mencabar dan bersedia menyediakan tempat kepada menteri pendidikan untuk berdebat pada bila bila masa dengan tokoh tokoh bahasa, pendidikan, sejarah, undang2 dan ngo2 bagi melihat secara objektif dan berfakta bagaimana UEC akan memberi kesan dan malapetaka kepada sistem pendidikan kebangsaan.

Sikap tegar menteri pendidikan untuk mengiktiraf UEC sehingga masih lagi tidak membayangkan untuk menarik semula kenyataan beliau sehingga tempoh yang diberikan (7 hari - sehingga 21hb Julai ini ) akan meningkatkan lagi semangat rakyat untuk berhimpun pada 28hb nanti.Mohd Zai Mustafa ialah Ketua Eksekutif Mappim dan Ahli Jawatankuasa Gerakan Pembela Ummah ( UMMAH )
Labels:
Reactions:

Post a Comment

Sila Education Minister kawan samada yang pro-UEC tau adakah Dong² Cina tu akan membenar oversight dari Majlis Peperiksaan Msia dan Ministry untuk menanda aras UEC? Tak berupaya cakap Melayu tapi mau keje gomen atau keja di Msia camana?

[blogger]

1Mediaonline

{facebook#facebook.com/1mediaonline} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget