Nor Shamsiah Wanita Kedua Jadi Gabenor BNM


KUALA LUMPUR, 22 Jun (Bernama) - Datuk Nor Shamsiah Mohd Yunus telah dilantik sebagai Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM) baru, wanita kedua yang memegang jawatan itu selepas Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz.

Pelantikannya berkuatkuasa 1 Julai 2018 sehingga 30 Jun, 2023.

Beliau mengambil alih dari Tan Sri Muhammad Ibrahim, yang meletak jawatan awal bulan ini sebelum melengkapkan tempoh lima tahun, selepas pelantikannya pada Mei 2016.

Anak kelahiran Kampung Baru, Nor Shamsiah, 54, yang kelima dalam keluarga enam, menyertai bank negara pada 1987.

Beliau menjadi penolong Gabenor pada bulan Disember 2004 sebelum dilantik sebagai Timbalan Gabenor pada bulan November 2010 semasa persaraan Datuk Zamani Abdul Ghani dan dilantik semula ke jawatan yang sama pada tahun 2013.

Beliau meninggalkan bank negara pada November 2016 untuk menyertai Tabung Kewangan Antarabangsa, pada tahun yang sama bahawa Zeti menyelesaikan tugasnya sebagai Gabenor pada bulan April.

Nor Shamsiah memegang Ijazah Sarjana Muda Perakaunan dari University of South Australia dan merupakan Fellow CPA Australia.

Beliau mempunyai pengalaman luas dalam membangunkan peraturan, dasar dan garis panduan bagi sektor perbankan dan juga terlibat dalam inisiatif penyelesaian sektor kewangan semasa krisis kewangan Asia serta pelaksanaan Pelan Induk Sektor Kewangan untuk pembangunan sistem kewangan Malaysia dari tahun 2001 hingga 2010.

Beliau juga terlibat dalam siasatan ke 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

0/Post a Comment/Comments

Previous Post Next Post