Terengganu: Kerajaan PAS akan pulihkan Taman Ilmu

BESUT 28 Mei - Kerajaan PAS akan meneruskan pembangunan Taman Ilmu di Tembila agar matlamat asal ke arah kewujudan hab pendidikan tinggi di negeri ini menjadi kenyataan kelak.


Menteri Besar, Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar berkata, pelaburan yang begitu besar bagi projek yang dimulakan 14 tahun yang lalu perlu dipastikan memberi pulangan yang setimpal bagi negeri dan rakyat.


Sehubungan itu katanya, ia akan dipulihkan secara berperingkat mengikut kemampuan kewangan kerajaan negeri dengan mengambil kira perkembangan semasa.

"Kita memandang berat segala kerosakan yang berlaku pada struktur bangunan dan kemudahan yang disediakan, dan ia memerlukan kos penyelenggaraan yang dianggarkan hampir sama dengan pembinaan awal projek itu.


"Saya sendiri sudah melihat kemusnahan beberapa bangunan utama di pusat pendidikan terbabit dan memerlukan perhatian untuk dipulihkan," katanya ketika melawat Taman Ilmu, dekat sini hari ini.

Projek Taman Ilmu dibina atas tapak seluas kira-kira 280 hektar membabitkan peruntukan awal lebih RM300 juta.


Menurut Ahmad Samsuri, kerajaan negeri juga akan melantik kumpulan pakar termasuk dalam bidang pembinaan dan pendidikan untuk memberi nasihat serta panduan dalam merangka strategi pemulihan projek itu yang terbengkalai sekian lama itu.

"Ini memang menjadi keazaman kita untuk memastikan perkara ini terlaksana dan berjalan. Projek yang ada kebaikan ekonomi kepada rakyat dan negeri kita akan teruskan," ujarnya.

Beliau menegaskan walaupun projek digerakan oleh kerajaan dokongan parti politik berbeza dan berdepan dengan masalah, kerajaan Pas tidak akan mengambil pendirian untuk terus menghentikan.

"Kita akan teruskan dan buat penambahbaikan untuk atasi kelemahan yang ada supaya perkara yang berlaku di Taman Ilmu ini tidak berulang," ujar beliau. - UTUSAN0/Post a Comment/Comments

Previous Post Next Post