Pakatan hanya menjadi pak turut kepada DAP?

Jadi siapa sebenarnya calon Perdana Menteri Pakatan Harapan, Mahathir atau Lim Guan Eng?

oleh: Dhia Hani

Semakin hampir dengan Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14), DAP semakin menunjukkan taringnya dalam Pakatan Harapan. Kali ini, Lim Guan Eng telah bertindak mengumumkan tiga calon menteri kabinet sekiranya mereka menang dalam PRU14 kelak.

Kita sedia maklum bahawa untuk mengumumkan calon menteri kabinet merupakan salah satu bidang kuasa Perdana Menteri. Jadi Lim Guan Eng tidak layak sama sekali untuk mengumumkannya melainkan Lim Guan Eng telah mendapat mandat sebagai calon Perdana Menteri.

Yang menjadi persoalannya, bukankah Pakatan Harapan mempunyai calon Perdana Menteri yang tersendiri iaitu Tun Dr Mahathir Mohamad? Jadi siapa sebenarnya calon Perdana Menteri Pakatan Harapan, Mahathir atau Lim Guan Eng?

Ataupun sebenarnya Mahathir dijadikan sebagai calon Perdana Menteri Pakatan Harapan hanya semata-mata untuk mengaburi mata pengundi. Tetapi sebaliknya, Lim Guan Eng yang lebih berkuasa dalam Pakatan Harapan.

Keadaan ini, secara tidak langsung menggambarkan DAP adalah bos besar kepada pembangkang.

Dalam masa yang sama juga, ia dapat menunjukkan dalam diam DAP tetap ingin bersaing dengan parti-parti lain dalam Pakatan Harapan. Dan sentiasa ingin berada di depan berbanding parti yang lain.

Jika benar DAP mempunyai sikap saling toleransi dan hormat-menghormati sesama parti dalam Pakatan Harapan, sudah tentu, Lim Guan Eng tidak akan membelakangkan keputusan parti-parti lain terutamanya Mahathir dalam membuat keputusan untuk mengumumkan calon menteri kabinet.

Ini bermakna parti-parti dalam Pakatan Harapan tidak mempunyai sikap persefahaman yang kukuh, jauh sekali sikap kerjasama dalam satu pasukan.

Saya juga percaya, parti-parti lain dalam Pakatan Harapan hanya menjadi pak turut kepada DAP untuk memastikan setiap agendanya akan tercapai.

Kesimpulannya, situasi ini jelas menunjukkan DAP merupakan sebuah parti yang paling berkuasa dalam Pakatan Harapan.

Sekali gus mempunyai kuasa untuk menentukan hala tuju Pakatan Harapan pada masa hadapan.

Dhia Hani adalah penyelidik Persatuan Pemikir Muda Johor
Labels:
Reactions:

Post a Comment

[blogger]

1Media.My

{facebook#facebook.com/1mediaonline} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget