PAS wajar calonkan Subky cabar Dr. Mahathir di Langkawi?
Kerusi Parlimen Langkawi diperuntukkan kepada Presiden Parti Ikatan Bangsa Malaysia (Ikatan), Tan Sri Kadir Sheikh Fadzir untuk bersaing dengan Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad dan calon Barisan Nasional (BN) merebut kerusi tersebut. 

Ketika sidang media selepas pelancaran dokumen Malaysia Sejahtera malam tadi Everly Hotel, Putrajaya, Pengerusi Gagasan Sejahtera, Datuk Seri Abdul Hadi Awang memberitahu media, Tan Sri Kadir menolak untuk bertanding kerusi tersebut dan lain-lain kerusi dalam pilihanraya umum ke14 ini. 

Beliau menyebut, kerusi tersebut akan ditandingi oleh PAS dalam pilihanraya kali ini. Tidak pula dinyatakan nama calon yang agak standing dengan wibawa atau setidak2nya sekufu bagi diletakkan bagi menentang Tun M di Langkawi.

Baru-baru ini, saya berjupa dengan Subky Latif yang dah lama berehat daripada politik hamper sedekad atau lebih lamanya. Sekarang apabila diberikan tugas sebagai Ketua Sidang Assabiqun Pusat, beliau kelihat cergas balik menggerakkan Sidang Assabiqun disemua peringkat yang dianggarkan seramai 300,000 orang.

Jika diberikan peluang bertanding oleh PAS untuk Subky Latif mencabar Tun Dr Mahathir di Langkawi, kemungkinan Subky sanggup menghadapi Tun M di Langkawi sebagai pertandingan ulangan kepada pusingan pertama dahulu pada tahun 1999 di Kubang Pasu ketika Tun Mahathir masih menjadi Perdana Menteri bila beliau ditawarkan oleh Pesuruhjaya Kedah, Ustaz Azizan Abdul Razak dan Presiden PAS, Ustaz Fadhil Noor ketika itu.

Mengenai pemilihan Subky, Naib Presiden Pas, Mustaffa Ali ketika itu dilaporkan berkata: ''Beliau adalah 'gergasi' yang boleh menggegar.'' Ketika itu, Subky yang merupakan Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat dan Pesuruhjaya Pas Wilayah Persekutuan

Subky yang kami kenal lewat tukisan beliau akan menerima apa sahaja tugas dan arahan yang akan diberikan pimpinan kepada beliau untuk dilaksanakan. Setelah 20 tahun berlalu, apakan kemungkinan sekali lagi Subky akan dipilih menentang Tun Dr M dilangkawi pula? Kita tunggu langkah PAS selanjutnya. - Editorial 1 Media

Reactions:

Post a Comment

[blogger]

1Mediaonline

{facebook#facebook.com/1mediaonline} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget