Semak daftar pemilih baharu dalam masa seminggu
KUALA LUMPUR - Semakan terhadap daftar pemilih baharu untuk PRU14, susulan usul kajian semula persempadanan kawasan pilihan raya diluluskan di Dewan Rakyat semalam, dijangka dapat diketahui dalam tempoh seminggu atau selewat-lewatnya pada hari penamaan calon.

Sehubungan itu, Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Mohd Hashim Abdullah berkata, parti-parti politik diminta memaklumkan kepada penyokong mereka untuk membuat semakan itu selepas sahaja SPR mengeluarkan senarai pemilih baharu yang disahkan.

“Sebab itu, kita adakan Kempen Jom Semak dan Jom Kita Mengundi. Apabila dia buat semakan, dia akan dapat tahu. Kalau pada masa pencalonan dia (pengundi) akan dapat tahu siapa calon dia, siapa yang akan bertanding dalam kawasan dia, kalau sekolah, di sekolah mana (pusat mengundi).

“Ini penting supaya semasa hari mengundi nanti, mereka tidak pergi ke tempat tidak sepatutnya. Apabila tidak buat semakan, dia akan pergi ke tempat lama dan tiba-tiba namanya tiada di situ,” katanya ketika ditemu bual hos, Shuhaimi Mohamed pada program Sesi Khas Bersama SPR yang disiarkan di TV1, malam semalam.

Usul kajian semula persempadanan itu yang dibentangkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak diluluskan Dewan Rakyat semalam, setelah mendapat sokongan majoriti ahli parlimen melalui undi belah bahagi, dengan 129 menyokong dan 80 lagi menolak.

[ads-post]

SPR mengesyorkan perubahan nama pada 12 kawasan Parlimen dan 28 kawasan Dun di Semenanjung Malaysia, dan juga mengesyorkan tiada perubahan bilangan kawasan Parlimen dan Dun di semenanjung.

Mengulas lanjut, Mohd Hashim menolak dakwaan kajian semula persempadanan itu adalah untuk memberi kemenangan kepada mana-mana pihak kerana beberapa negeri jatuh ke tangan pembangkang pada PRU lalu, meskipun menggunakan persempadanan semula yang dibuat SPR.

Malah katanya, SPR bukanlah sebuah parti politik dan beliau sendiri tidak menyertai mana-mana parti politik.

Mengulas mengenai perbahasan usul kajian semula persempadanan kawasan pilihan raya itu yang hangat diperdebatkan di Dewan Rakyat, beliau berkata, ia menunjukkan komitmen tinggi wakil rakyat untuk mempertahankan kawasan masing-masing.

Dalam pada itu, beliau berkata, SPR bercadang mengadakan kerjasama dengan mana-mana universiti atau institusi untuk mengadakan kajian dan impak sebelum dan selepas kajian semula persempadanan, kerana kebanyakannya hanya dibuat sebelum kajian semula persempadanan dilaksanakan. - Bernama
Labels:
Reactions:

Post a Comment

[blogger]

1Mediaonline

{facebook#facebook.com/1mediaonline} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget