Najib, Mukhriz dan Muhyiddin pernah guna campur tangan asing?


Cambridge Analytica bantu BN rampas Kedah sewaktu PRU13

Bahaya Facebook bukan lagi suatu cliche. Terkini, saham Facebook menjunam sebanyak 36 juta USD berikutan pendedahan salah guna maklumat oleh Cambridge Analytica bagi kepentingan politik di beberapa negara termasuklah US, Mexico, Brazil dan Malaysia.

Sehingga kini, Pejabat Perdana Menteri, Mukhriz Mahathir (Bekas Pengarah Pilihanraya Kedah) dan Muhyiddin Yasin (Bekas Pengarah Pilihanraya BN) masing-masing tidak mahu bertanggungjawab di atas kenyataan oleh Cambridge Analytica bahawa ia terlibat secara langsung mendokong kemenangan BN di Kedah sewaktu PRU13.

"Data drives all we do" adalah slogan di laman sesawang Cambridge Analytica. Secara terang-terangan, Cambridge Analytica mendakwa mereka menggunakan maklumat untuk mengubah tingkah laku, "uses data to change audience behaviour".

Dengan menganalisa maklumat daripada pengguna Facebook, Cambridge Analytica mencorak strategi kempen politik pelanggan mereka dan seterusnya berupaya mempengaruhi tingkah laku pengundi.
Labels:
Reactions:

Post a Comment

[blogger]

1Mediaonline

{facebook#facebook.com/1mediaonline} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget