Abbas mahu sidang antarabangsa selesaikan isu PalestinPresiden Mahmud Abbas, semalam menggesa sidang kemuncak antarabangsa diadakan menjelang pertengah tahun ini untuk membuka jalan kepada pengiktirafan negara Palestin sebagai sebahagian proses damai Asia Barat. 


Dalam ucapan yang jarang dilakukan kepada Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Abbas berkata beliau akan meningkatkan usaha mencapai keanggotaan penuh PBB bagi negaranya dan menggesa negara yang belum mengiktiraf Palestin supaya berbuat demikian. 

“Bagi menyelesaikan persoalan Palestin, adalah penting untuk mewujudkan mekanisme antarabangsa pelbagai hala hasil persidangan antarabangsa,” katanya. 

Ucapannya kepada agensi utama PBB dibuat di tengah kebimbangan global berhubung keputusan Presiden Donald Trump mengiktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu kota Israel. 

Keputusan Trump memindahkan Kedutaan Amerika Syarikat ke Baitulmaqdis menaikkan kemarahan penduduk Palestin, yang mengisytiharkan Washington tidak lagi berperanan sebagai orang tengah utama dalam proses damai Asia Barat. 

Abbas berkata, persidangan yang dicadangkan itu perlu membawa kepada keanggotaan penuh PBB bagi Palestin, pengiktirafan Israel dan Palestin, dan pembentukan mekanisme baru untuk mencapai perjanjian akhir.


________________ 
Penafian: 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
Labels:
Reactions:
[blogger]

1Mediaonline

{facebook#facebook.com/1mediaonline} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget