Perak:DAP Bakal Kuasai sekali lagi?


KUALA LUMPUR – Sudah terang lagi bersuluh Perak bakal dikuasai oleh parti DAP sekiranya Pakatan Harapan berjaya memenangi negeri itu dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14). 

Penganalisis politik dari Universiti Utara Malaysia (UUM), Dr. Kamarul Zaman Yusoff berkata, DAP diberi paling banyak kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak untuk ditandingi iaitu 18 kerusi. 

“Ia diikuti Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) masing-masing hanya diagihkan 14 kerusi manakala serpihan PAS iaitu Parti Amanah Negara (PAN) cuma 13 kerusi. 

“Apabila DAP mendominasi agihan kerusi DUN Perak, tidakkah ini beri gambaran jika Pakatan Harapan menang, kalaupun bukan wakil rakyat DAP jadi Menteri Besar Perak, DAP-lah yang akan menjadi pemegang kuasa sebenar di Perak,” katanya dalam satu kenyataan di Facebook. 

Kamarul berkata, beliau mendapat maklumat mengenai agihan kerusi DUN Perak antara parti-parti dalam Pakatan Harapan itu telah selesai dilakukan berdasarkan sumber yang berwibawa. 

Justeru, beliau menyatakan rasa hairan mengapa nama-nama besar dalam PAN seperti Mohammad Nizar Jamaluddin, Ahmad Awang dan Asmuni Awi dari Perak, tetapi parti Islam baharu itu mendapat agihan kerusi DUN paling sedikit. – MYNEWSHUB.CC
Labels:
Reactions:
[blogger]

1Mediaonline

{facebook#facebook.com/1mediaonline} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget