Dr M: Siapa calon Perdana Menteri PAS?Selepas lebih seminggu diumumkan sebagai calon perdana menteri Pakatan Harapan, Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini bertanya tentang calon perdana menteri PAS.

Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) itu juga mempersoalkan pendirian PAS sama ada menyokong beliau sebagai calon perdana menteri atau Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak.

“Kita nak tahu PAS ni nak bertanding siapa calon perdana menteri dia? Calon Najib ke, calon saya ke, itu kita nak tahu,” katanya dalam sidang media selepas Mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Harapan, di Menara Yayasan Selangor, Petaling Jaya hari ini.

Menurut Dr Mahathir, persoalan ini penting kerana dengan mengetahui calon perdana menteri pilihan PAS akan dapat menggambarkan sama ada parti itu boleh menang dan sama ada calon mereka akan mendapat sokongan dalam pilihan raya umum (PRU).

“Kalau dia (PAS) bagitahu siapa calon dia, kita boleh tahu dia boleh menang kalau kita tahu siapa orang suka calon dia,” katanya.

Dr Mahathir turut mendakwa terdapat anggota Umno yang tidak setuju Najib memimpin parti itu.

“Dengar-dengar orang Umno tak senang dengan Najib, dia kata Najib ni penyangak.

“Macam mana nak jadikan penyangak sebagai perdana menteri?” katanya tanpa menyebut  nama anggota Umno tertentu.

Dr Mahathir berkata demikian apabila diminta wartawan mengulas berkenaan kerjasama sulit antara PAS-Umno.
Labels:
Reactions:

Post a Comment

[blogger]

1Mediaonline

{facebook#facebook.com/1mediaonline} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget