Dao Zhong tidak taat kepada negara?  tentang Dasar Pelajaran,  Penyata Razak
Penyata Razak 1961 mencadangkan untuk membentuk satu sistem pendidikan kebangsaan. 

Tujuan utama sistem pendidikan kebangsaan ialah untuk melahirkan masyarakat yang mempunyai sikap toleransi. 

Penggunaan satu bahasa disemua peringkat pendidikan sehingga tahun 1982 juga bertujuan untuk menyatupadukan seluruh rakyat.

Dasar pelajaran juga bertujuan untuk memberi tumpuan kepada fakta-fakta pengajaran yang mengandungi pengertian, pandangan hidup, norma, dan nilai yang berlandaskan alam Malaysia.

Di antara perkara yang diperkatakan dalam Penyata Razak ialah:

Semua sekolah di tanah air mempunyai sukatan yang sama dan Bahasa Melayu dijadikan bahasa Kebangsaan dan menjadi bahasa pengantar utama.

Sekolah-sekolah rendah ditukar kepada sekolah kebangsaan dan bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar utama serta menubuhan satu jenis sekolah sahaja yang terbuka kepada semua kaum.

Bahasa Melayu dan bahasa Inggeris diwajibkan bagi semua sekolah rendah dan sekolah menengah dan bagi sekolah jenis kebangsaan, bahasa Inggeris, Cina dan Tamil menjadi bahasa pengantar.

Bila menjelang PRU 14, Dong Zong menunjukkan niat jahat dengan menggunakan isu pendidikan Cina bagi ‘mengugut’ kerajaan dengan menjadikan undi kaum Cina sebagai ‘umpan’ pilihanraya. Sikap mereka ini jelas sekali amat biadap dan tidak beretika, memperkudakan pendidikan sebagai umpan politik setiap kali menjelang PRU.

Dasar pendidikan yang di bina olih Tun Razak Hussein ternyata sudah berjaya. Perubahan yang di buat sekiranya benar akan meruntuhkan Dasar Pendidikan dalam Penyata Razak tersebut dan juga akan mengembalikan keaadan negara kepada keadaan sebelum merdeka, perpecahan kaum akan berlaku semula


Atas dasar sikap tidak beretika golongan cauvinis ini juga, UMMAH  menyokong cadangan GPMS supaya di tubuhkan ‘Suruhanjaya Pendidikan Negara’ kepada pihak kerajaan bagi memandu sistem pendidikan di negara ini agar tidak dijadikan modal politik dan diperkudakan untuk kepentingan peribadi oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab.

Justeru itu, UMMAH  memberi amaran Dong Zong supaya membawa halatuju kaum Cina menjadi warganegara yang taat  kepada negara dan perlembagaan dan jangan sesekali menjadikan isu pendidikan sebagai kuda tunggangan demi kepuasan peribadi, serta menjadikan pendidikan Cina sebagai umpan dalam cubaan melakukan ‘barter trade’ dengan kerajaan bagi mendapatkan sokongan kaum Cina.

Dong Zong berbohong apabila mereka menyatakan bahawa penguasaan Bahasa Melayu dalam kalangan produk SJKC adalah baik. Ini adalah tidak benar kerana kebanyakannya tidak fasih berbahasa Melayu (bahasa kebangsaan) dan juga kurang boleh berkomunikasi serta menulis dengan baik. Mereka juga tidak berpeluang untuk berinteraksi, berkomunikasi dan bergaul dengan bangsa-bangsa lain. Apatah lagi nak bermuafakat atau bersatu 

   Berdasarkan beberapa kajian, pelajar Cina yang mendapat pendidikan Sekolah Kebangsaan dan pendidikan Inggeris, lebih mudah bergaul dengan etnik Melayu berbanding dengan para pelajar Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (Shamsul Amri, 2012).

Tidakkah cukup dengan 1300 Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) dan 60 Sekolah Menengah Persendirian Cina (SMPC) di seluruh negara? Kerajaan juga jangan melayan tuntutan SJKC dari Dong Zhong ini. Mereka memberikan lebih banyak racun kepada kerajaan. Mereka mahu memporak perandakan dasar kerajaan dari mengharmonikan hubungan antara kaum serta menjadikan negara ini sebagai satu bangsa Malaysia yang sehati sejiwa dan warga negara yang taat. 

Jika Dong Zhong tidak hurmati dengan dasar pelajaran negara UMMAH tuntut supaya mereka tinggalkan negara ini segera dan jangan gangu gugat kestabilan negara


Aminuddin Yahaya
Ketua Sekreteriat
Pergerakan Pembela Ummah(UMMAH)
________________ 
Penafian: 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

0/Post a Comment/Comments

Previous Post Next Post