Terbongkar: Speaker dedah kedangkalan PH dalam undi belah bahagi


oleh: Syaiful Hizam

AKHIRNYA TERBONGKAR JUA KEBENARAN DI SEBALIK TUDUHAN DANGKAL.

Puas sudah di tuduh 2 MP PAS, YB Ustaz Idris Ahmad & YB Siti Zailah sebagai punca kekalahan undian belah bahagi Budget Perbekalan KPDNKK tempohari. Walaupun sudah lazim bertahun PAS berkecuali dalam Undian Budget, namun akibat kekalahan Pakatan Harapan ( PH ) dalam undian tersebut, segala jenis kutukan & cacian di halakan terhadap kedua MP PAS tersebut.

Akibat kekalahan tersebut, MP Puchong Gobind Singh Deo mengemukan usul kepada Speaker Dewan supaya menyemak semula keputusan penerimaan Budget KPDNKK kerana mempertikaikan jumlah kiraan undi pada undian belah bahagi tersebut yang mengakibatkan kekalahan kepada blok Pakatan Harapan dengan hanya satu undi.

Speaker Dewan Tan Sri Pandikar Amin Mulia dalam keputusannya menolak usul tersebut serta mengekalkan keputusan tersebut, kekalahan 1 undi kepada blok PH. Namun paling mengejutkan, sebenarnya sebanyak 52 MP PH yang mengundi pada undian belah bahagi tersebut, namun kertas undian ke 52 milik Julian Tan ( MP DAP - Stampin ) tidak di tandatangani oleh G. Manivannan ( MP PKR – Kapar ) yang mencadangkan undian berkenaan. Maka akibat dari itu, hanya 51 saja undian di kira untuk blok PH.

Akibat dari kesilapan tersebut, G. Manivannan meletak jawatan sebagai Setiausaha Whip PKR atas rasa tanggungjawab terhadap kesilapan serta kekalahan tersebut. Satu sudut, ini satu sikap yang baik, mengaku bertanggungjawab & meletak jawatan di atas rasa kesal akibat kekalahan tersebut. Namun sebenarnya, di mana orang – orang yang tidak bertanggungjawab seperti Khalid Samad & Hanipa Maidin yang menempelak 2 MP PAS sebagai orang yang bertanggungjawab terhadap kekalahan tersebut ?

Kenapa tidak di serang & di belasah MP Kapar G. Manivannan akibat kesalahan beliau ? Kenapa senyap & bersikap membisu, adakah kerana datang dari satu kelompok maka kesalahan di tutup sebelah mata ? Sebenarnya tidaklah hairan sangat sikap mereka ini, jika Tun Mahathir dahulu mereka kutuk & caci seperti tidak cukup siang mahupun malam, sekarang mereka boleh berpeluk sakan bersuka ria hingga habis lupa segala yang mereka perkatakan dahulu, apalah sangat seperti ini, tutup sebelah mata sajalah.

Jika di amati kisah ini sebenarnya, adakah sebetulnya kesilapan ini sudah di ketahui lalu cuba mengkambing hitamkan 2 MP PAS akibat kesalahan & kekalahan tersebut ? Namun hakikatnya pada yang sudah masak permainan politik PH, ia sudah jadi lumrah. Tahniah buat Tan Sri Pandikar Amin Mulia kerana membongkar kedangkalan serta politik kotor PH. Percayalah, akan senyap sunyi cerita ini kerana kecuaian & kegagalan mereka sendiri. Jika tidak habis sedunia di jaja, seperti meludah ke langit, akhirnya bertempek jatuh ke muka sendiri.
Labels:
Reactions:

Post a Comment

[blogger]

1Media.My

{facebook#facebook.com/1mediaonline} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget