Pakar ekonomi: Angka bajet terbesar dalam sejarah Malaysia.KUALA LUMPUR, 27 Okt (Bernama) -- Bajet kali ini disifatkan sebagai belanjawan paling lengkap berikutan perinciannya bagi memacu prospek pertumbuhan Malaysia serta dapat melonjakkan keyakinan domestik dan antarabangsa terhadap negara ini, khususnya dalam persediaan memasuki tahun 2018.

Pakar Ekonomi OCBC Bank, Barnabas Gan berkata peruntukan bajet sebanyak RM280.25 bilion merupakan angka terbesar dalam sejarah, malah melepasi Bajet 2013 sebelum pilihan raya umum, sebanyak RM252 bilion.

"Menerusi pelbagai insentif disalurkan ke dalam ekonomi, bajet itu dilihat sebagai pengembangan ekonomi Malaysia, baik dari segi galakan pelaburan dan perdagangan serta aspek perancangan perbelanjaan fiskal dalam infrastruktur.

"Tambahan pula dengan pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) antara 5.2 peratus dan 5.7 peratus pada 2017 dan unjuran 5.0 peratus dan 5.5 peratus pada 2018, kami percaya prospek pertumbuhan lebih baik akan melonjakkan tahap keyakinan terhadap Malaysia (sebagai persiapan) untuk memasuki tahun depan," katanya dalam satu kenyataan.

Ia sebagai mengulas pembentangan Bajet 2018 oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, hari ini.....

0/Post a Comment/Comments

Previous Post Next Post