Mahkamah Mekah putuskan mangsa kren tumbang tak dapat pampasan


JEDDAH — Mangsa kren tumbang pada tahun 2015 tidak mendapat sebarang diyyah (wang pampasan).

Arahan itu dikeluarkan oleh mahkamah di Mekah setelah merumuskan kejadian itu berlaku disebabkan faktor alami bukan kecuaian manusia.

Mahkamah juga membebaskan kesemua 13 pekerja Binaldin Group yang sebelum ini bertanggungjawab kren gergasi di Tanah Suci itu.

Bagaimanapun pihak Jabatan Peguam Negara Arab Saudi membantah keputusan itu dan akan membuat rayuan.

Mengikut prosedur mahkamah sekiranya sesuatu keputusan itu tidak dibantah dalam tempoh 30 hari, ia akan dimuktamadkan.

Dalam kejadian malang itu, seramai 108 mangsa terbunuh dan 238 cedera apabila kren yang digunakan untuk menaiktaraf Masjidil Haram itu tumbang pada September 2015.

Hakim dalam kes berkenaan pihaknya membuat keputusan teliti dengan menyemak semula laporan teknikal, kejuruteraan, mekanikal dan geofizikal selain laporan Jabatan Meteorologi dan Alam Sekitar yang mendapati kejadian itu ada kaitan dengan hujan lebat dan petir yang menjadi punca kren berkenaan tumbang.

“Kren diletakkan pada posisi selamat dan tidak ada kesalahan dilakukan kepada tertuduh yang telah mengambilkira aspek keselamatan,” katanya.

Mahkamah juga mengambilkira laporan pihak antarabangsa yang dibuat oleh Binladen Group sebagai tambahan kepada laporan Jabatan Pertahanan sebelum membuat keputusan akhir.

“Pihak peguam negara tidak dapat menyediakan bukti kukuh Binladen Group telah mengingkari peraturan keselamatan,” katanya.- MalaysiaGazette


Tabung Haji tunggu kenyataan rasmi Arab Saudi
KUALA LUMPUR – Kerajaan melalui Tabung Haji sedang menunggu kenyataan rasmi dari kerajaan Arab Saudi ekoran keputusan mahkamah di sana mengenai status ganti rugi mangsa kren tumbang.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata, sebarang kenyataan rasmi yang diterima akan dimaklumkan kepada waris-waris jemaah haji terlibat di Malaysia.

“Lembaga Tabung Haji telah dimaklumkan mengenai keputusan mahkamah melalui media Saudi Gazette bahawa Mahkamah Agung Arab Saudi telah memutuskan insiden kren runtuh di Masjidil Haram pada tahun 2015 bukan disebabkan kecuaian manusia.

“Oleh yang demikian syarikat pembinaan yang terlibat tidak perlu membayar sebarang bayaran diyyah (gantirugi) kepada waris atau mangsa insiden,” ujarnya dalam satu kenyataan hari ini.

Insiden tersebut telah menyebabkan seramai tujuh jemaah haji Malaysia meninggal dunia manakala 12 orang mendapat kecederaan, kata Jamil Khir.- MalaysiaGazette
Reactions:
[blogger]

1Media.My

{facebook#facebook.com/1mediaonline} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget