10 Sekolah Vernakular Cina, Pencabulan Terhadap Dasar Pendidikan Kebangsaan - PERKASAKuala Lumpur: Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA) membantah keputusan kerajaan yang meluluskan pembinaan sepuluh buah sekolah vernakular Cina. Hal ini adalah kerana tindakan ini dilihat sebagai satu kesinambungan kepada usaha pencabulan terhadap Dasar Pendidikan Kebangsaan yang menjadi penghalang kepada aspirasi nasional.

Menurut Timbalan Presiden dan merangkap Pengerusi Biro Pendidikan PERKASA Dato’ Sirajuddin Hj Salleh, keputusan kerajaan itu dilihat sebagai satu tamparan hebat kepada bangsa Melayu, bukan itu sahaja, keputusan tersebut juga sekaligus meruntuhkan asas dalam perpaduan dan kestabilan nasional.

“Dengan bertambahnya sekolah Cina, ia akan melebarkan lagi jurang perpaduan antara kaum di Malaysia yang sedia meruncing. Jurang yang paling ketara ialah aspek pendidikan. Melayu dengan sekolah kebangsaan, Cina dengan sekolah Cina dan begitu juga kaum India dengan sekolah Tamil. Sia-sia sahajalah pemimpin kita melaungkan 1 MALAYSIA. Cakap tidak dikotakan!” tegas beliau lagi.

Tambahnya lagi, dengan jumlah sekolah jenis Cina yang banyak, kerajaan terpaksa memperuntukkan satu belanja yang besar untuk membantu sekolah-sekolah itu beroperasi.

Peruntukan kewangan tersebut sepatutnya digunakan untuk membangunkan sekolah kebangsaan yang masih lagi serba kekurangan baik dari segi fizikal dan material terutama di kampung dan di kawasan luar bandar.

Ujarnya lagi, keselamatan negara melalui kestabilan politik, kestabilan ekonomi dan kestabilan sosial ditentukan oleh rakyat yang mempunyai semangat patriotik dan satu aspirasi Nasional, demi merealisasikan hasrat ini, pendidikan merupakan satu medium yang terbukti berkesan dan ia harus dimulakan di peringkat awal pendidikan.

“Justeru, kerajaan sepatutnya melaksanakan sekolah satu aliran daripada sekolah rendah hingga ke sekolah menengah sahaja demi mencapai perpaduan Nasional selaras dengan dasar pendidikan kebangsaan.”

Sumber: https://www.menara.my/10-sekolah-vernakular-cina-pencabulan-terhadap-dasar-pendidikan-kebangsaan-perkasa/

0/Post a Comment/Comments

Previous Post Next Post