Maghi Sining Nok Royak: Siapa Kata PAS Itu Agama?Bank Islam, Sekolah Islam, Universiti Islam, Pusat Islam, Tadika Islam, Pajak Gadai Islam, Restoran Islam, Pusat Rawatan Islam, Hospital Islam dan apa sahaja sewaktu dengannya yang diletakkan nama Islam, ia bukan agama. Termasuk juga Parti Islam juga bukan agama. Malah orang Islam pun bukan agama.

Perkara ini semua orang dah faham. Sebut nama Bank Islam, orang faham bahawa inilah bank yang menggunakan sistem perbankan Islam dalam urusniaga. Hospital Islam atau Pusat Rawatan Islam difahami oleh masyarakat sebagai tempat rawatan yang menitik beratkan pematuhan syariat dalam operasi. Begitulah juga yang lain. Mereka memperjuangkan pematuhan syariat Islam di bidang masing-masing.

PAS sebuah Parti Islam yang turut berperanan sebagai sebuah gerakan Islam. Bidang PAS ialah 3 komponen penting iaitu siyasah, tarbiyah dan dakwah. Walaupun berjuang di medan siyasah Islam, tarbiyah Islam dan dakwah Islam, ia tetap tak menjadikan PAS satu agama tapi PAS adalah parti yang berjuang untuk meninggikan agama. Ini perkara dasar yang sangat mudah untuk difahami. Kenapa masih ada yang mengulang-ulang perkara lapuk, "PAS bukan agama". Siapa pula yang kata PAS adalah agama?

Yang membezakan PAS dengan parti lain ialah Islam yang diletakkan sebagai dasar perjuangan. Neraca pertimbangan PAS dalam bertindak dan membuat keputusan ialah Islam dengan Quran, Hadith, Ijma' dan Qias sebagai rujukan. Inilah PAS!

Dr Azman Ibrahim
AJK PAS Pusat
20 September 2017
Reactions:
[blogger]

1Media.My

{facebook#facebook.com/1mediaonline} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget