Mahkamah Tinggi kekalkan sabitan OSA terhadap RafiziMahkamah Tinggi di Kuala Lumpur hari ini mengekalkan salah satu sabitan terhadap Ahli Parlimen Pandan Rafizi Ramli atas pertuduhan Akta Rahsia Rasmi (OSA) dan mengekalkan hukuman penjara 18 bulan. 

Bagaimanapun, bagi pertuduhan OSA yang kedua di mana dia telah disabitkan oleh Mahkamah Sesyen, Hakim Datuk Azman Abdullah membebaskan Rafizi, yang juga naib presiden PKR. 

Hakim membenarkan penangguhan hukuman, sementara menunggu Rafizi memfailkan notis rayuan. Mahkamah Sesyen sebelum ini mensabitkan Rafizi atas dua pertuduhan OSA dan menjatuhkan hukuman penjara 18 bulan, dengan hukuman itu diperintahkan berjalan serentak. 

Rafizi didapati bersalah mendedahkan Laporan Ketua Audit Negara mengenai 1MDB, tetapi dibebaskan daripada pertuduhan memiliki dokumen itu.

Labels:
Reactions:
[blogger]

1Media.My

{facebook#facebook.com/1mediaonline} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget