#1MDB: Ulasan Tan Sri Khalid

Idea Amerika Syarikat yang cuba menyelamatkan aset Malaysia adalah serupa dengan hujah bahawa Amerika Syarikat cuba menyelamatkan dunia dari senjata pemusnah besar-besaran dengan mengebom Saddam Hussein dan rakyat Iraq. Apabila ia berkaitan dengan Amerika Syarikat, tidak ada perkara seperti makan tengahari percuma. - Tan Sri Khalid

Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada PAS kerana memasukkan saya dalam perbincangan meja bulat dengan pengurusan tertinggi 1MDB pada hari Selasa. Saya juga bersyukur bahawa kedua-dua wakil dari PAS dan 1MDB sangat ramah dan profesional sepanjang perbincangan. Ia adalah perbincangan berterus-terang dan terbuka.

Kebimbangan saya sebagai warganegara Malaysia bergantung kepada keupayaan 1MDB untuk beroperasi tanpa kerugian yang jika gagal dilaksanakan akhirnya akan membebankan negara dan pembayar cukainya. Telah ditegaskan bahawa proses rasionalisasi oleh kerajaan untuk 1MDB adalah setara dengan bailout mega sebesar AS$42 bilion. 1MDB juga dituduh melakukan penyelewengan dan ketirisan dan oleh itu tidak dapat melaksanakan komitmen dan tanggungjawab kewangannya.

Dalam menghadapi tuduhan ini, saya menumpukan perbincangan kepada pelan penstrukturan semula hutang 1MDB yang dimulakan oleh CEOnya Arul Kanda Kandasamy dan ahli lembaga pengarah yang baru.

Semasa perbincangan, saya berjaya membuktikan bahawa 1MDB beroperasi pada modal ekuiti rendah atau kecil sambil bergantung kepada pembiayaan untuk menyokong pelaburannya dengan potensi keuntungan modal dalam jangka sederhana - sokongan sosial dan politik dari kerajaan untuk meningkatkan nilai dan keuntungan untuk projeknya.

Cabaran utama yang dihadapi oleh syarikat adalah tanggungjawabnya untuk membayar faedah semasa projek itu berada di peringkat permulaan dan pembangunannya.

Adalah mudah untuk menghargai bahawa 1MDB telah membayar lebih daripada AS$10 bilion dalam faedah di belakang modal ekuiti bernilai RM10 juta dan sehingga hari ini, ia tetap menguruskan hutang dan komitmen kewangan ini.

Tetapi drama politik - ditambah pula dengan pengedaran fakta-fakta yang diselewengkan dan maklumat palsu terutama dalam rangkaian media sosial - telah mencatatkan gambaran bahawa 1MDB berada dalam kegelisahan dan digunakan untuk membiayai aktiviti politik.

Perlu diingatkan bahawa walaupun Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) berjaya menilai operasi 1MDB sebagai baik tetapi tidak jelas jika syarikat itu mampan. Pada perbincangan tersebut, Ketua Pegawai Eksekutif Arul memberi taklimat kepada kami mengenai kedudukan kewangan semasa menunjukkan kepada kami kunci kira-kira 1MDB berikutan pelan penstrukturan semula yang dikuatkuasakan oleh pihak pengurusan.

Sebagai kesimpulan, nilai semasa bersih bagi aset yang dimiliki oleh 1MDB dapat memberi imbangan kepada liabiliti semasa dan masa hadapan dan menyebabkan lebihan. Untuk mengelakkan komplikasi masa depan dalam mengendalikan aset 1MDB, aset tersebut akan dipindahkan ke MOF Inc sebagai pemilik - mengikut pelan penyusunan semula. 1MDB akan membuat pembayaran hutang yang sewajarnya apabila pendapatan dan keuntungan daripada transaksi aset oleh MOF Inc mengalir ke 1MDB.

Pengurusan penstrukturan semula 1MDB mesti memastikan nilai semasa bersih semasa aset terus dikekalkan supaya tidak ada gangguan dalam  urusan membayar hutang dan komitmen lainnya. Selain itu, tentu saja nilai aset 1MDB seharusnya lebih banyak nilai aset semasa semasa kerana urusniaga dilakukan di luar entiti 1MDB - lebih-lebih lagi ia diburukkan oleh publisiti politik buruk yang telah diterimanya.

Memandangkan senario penyusunan semula ini adalah dalam kemajuan yang baik, isu menyelamatkan 1MDB adalah tidak relevan.

Seperti yang dijelaskan oleh Arul, menjelang akhir tahun 2017 dengan penguatkuasaan transaksi aset dan penerusan penyelenggaraan hutang dan komitmen 1MDB, ia bersedia untuk diubah menjadi entiti baru atau dibubarkan. Ini akan menamatkan era entiti pelaburan yang keliru.

Isu lain yang dibincangkan ialah hutang 1MDB kepada IPIC. Penyelesaian bayaran kepada IPIC tidak dikuatkuasakan kerana 1MDB telah membayar kepada Aabar BVI, anak syarikat milik penuh IPIC. Walaubagaimanapun, pembayaran tidak dihantar kepada entiti induk. Apapun, 1MDB telah dapat membuktikan perjanjian yang dibuat antara kedua-dua pihak dan urusannya kini berada di landasan yang baik.

Mengenai kebimbangan terhadap usaha Peguam Negara untuk mendapatkan aset milik Malaysia di mana 1MDB dikatakan terlibat dalam urusniaga haram itu, Ketua Pegawai Eksekutif Arul menyatakan tiada wang atau aset yang dimiliki oleh syarikat atau subsidiarinya terlibat. Mereka telah dinasihatkan secara sah untuk mengabaikan drama undang-undang di Amerika Syarikat. 

Dalam apa jua keadaan, idea AS yang cuba menyelamatkan aset Malaysia adalah serupa dengan hujah bahawa AS cuba menyelamatkan dunia dari senjata pemusnah besar-besaran dengan mengebom Saddam Hussein dan rakyat Iraq. Apabila ia berkaitan dengan Amerika Syarikat, tidak ada perkara seperti makan tengahari percuma.
Labels:
Reactions:
[blogger]

1Media.My

{facebook#facebook.com/1mediaonline} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget