Karikatur Hina #RUU355, KDN Keluar Surat Tunjuk SebabKENYATAAN MEDIA
YBHG DATO’ SRI ALWI BIN HJ. IBRAHIM
KETUA SETIAUSAHA
KEMENTERIAN DALAM NEGERI
MENGENAI

PENYIARAN KARIKATUR BERKAIT RUU 355 YANG BERUNSURKAN PENGHINAAN
DALAM AKHBAR HARIAN NANYANG SIANG PAU
11 APRIL 2017

1. Kementerian Dalam Negeri telah memanggil Ketua Pengarang akhbar harian Nanyang Siang Pau Sdn Bhd pada 11 April 2017 berhubung karikatur yang dianggap menghina Speaker Dewan Rakyat, YB Tan Sri Pandikar Amin Mulia dan Ahli Parlimen Marang merangkap Presiden PAS, YB Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang mungkin memudaratkan ketenteraman awam kerana menggalakkan perasaan niat jahat, perseteruan, permusuhan, kebencian dan pra sangka buruk terhadap orang atau kaum lain. Ia juga secara tidak langsung seolah-olah telah mempersendakan Parlimen dan Agama Islam kerana Rang Undang-undang (RUU) 355 yang digambarkan dalam karikatur itu adalah berkait dengan hal ehwal Agama Islam.

2. Satu Surat Tunjuk Sebab bertarikh hari ini 11 April 2017 telah dikeluarkan kepada akhbar harian Nanyang Siang Pau Sdn Bhd dibawah Akta Mesin Cetak dan Penerbitan (AMCP) 1984 dan tempoh tiga (3) hari telah diberi kepada penerbit untuk menjawab surat tunjuk sebab tersebut. Tindakan selanjutnya akan diambil berdasarkan peraturan dan prosidur yang ditetapkan.


KEMENTERIAN DALAM NEGERI

PUTRAJAYA
Reactions:

Post a Comment

[blogger]

1Media.My

{facebook#facebook.com/1mediaonline} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget