Memorandum Cadangan Meminda Akta Membaharui Undang-Undang (Perkahwinan Dan Perceraian) 1976 (#AKTA164) 

MEMORANDUM 


SEKRETARIAT UMAT KEPADA Y.A.B. PERDANA MENTERI MALAYSIA & PEGUAM NEGARA MALAYSIA 

BERKENAAN CADANGAN MEMINDA AKTA MEMBAHARUI UNDANG-UNDANG (PERKAHWINAN DAN PERCERAIAN) 1976 (AKTA 164) 

Kami, SEKRETARIAT UMMAT, mewakili lebih 500 NGO Islam dan Melayu, bersama konsesus SELURUH ahli dan ahli bersekutu, ingin membawa kepada perhatian Y.A.B. Perdana Menteri berkenaan tuntutan pihak kami berkenaan cadangan Pindaan Akta 164 di Parlimen. 


MENGINGATKAN kepada Y.A.B. Perdana Menteri berkenaan Sumpah Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang Di Pertuan Agong yang diwajibkan untuk memelihara kepentingan Islam pada semua masa sebagaimana yang termaktub di dalam Perlembagaan. Sebagai pihak yang menjalankan amanah pemerintahan YDP Agong ini, kerajaan harus bertindak di dalam kerangka menghormati kesucian sumpah ini. 

MENEGASKAN bahawa cadangan meminda Akta membaharui Undang-Undang (Perkahwinan dan Perceraian) 1976 (Akta 164) adalah bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan. 

MENEGASKAN bahawa isu agama anak bawah lapan belas tahun mempunyai perbezaan dengan isu hak penjagaan anak. 

MENUNTUT Kerajaan mengambilkira Ordinan Undang-Undang Pentadbiran Agama Islam (Selangor) 1952, apabila seseorang itu memeluk agama Islam, anak mualaf tersebut secara automatik akan beragama Islam. Namun kini, undang-undang baru ingin diperkenalkan yang memerlukan kedua-dua ibu bapa bersetuju. MENUNTUT Kerajaan mengambil kira ketetapan Persidangan Penyelarasan Undang- Undang Syarak/Sivil Kali ke 19 yang sebulat suara memutuskan antara lain mana- mana pasangan bukan Islam yang memeluk Islam dan mempunyai anak-anak di bawah umur lapan belas tahun hendaklah menjadi orang Islam selaras dengan hukum syarak. 

MENGINGATKAN kepada pihak kerajaan bahawa cadangan pindaan tersebut akan memberi kesan kepada kes-kes berlalu yang masih belum diputuskan. Terdapat pelbagai kes yang telah diputuskan mahkamah dan kesan pindaan ini hanya akan memperlekehkan keputusan yang telah dibuat. 

MENGINGATKAN Pindaan yang disyorkan ini juga tidak mengambil kira ketetapan mesyuarat olih alim ulama seluruh negara. Pendekatan diambil ini untuk meminda undang-undang akan menjadikan sesuatu perkara yang sah menjadi tidak sah. 

SEKRETARIAT UMMAT, akan sentiasa memantau dan menggerakkan usaha bagi memastikan semua bentuk agenda yang melibatkan kepentingan Islam di dalam Perlembagaan akan terus dipelihara dan dihormati oleh semua pihak. 

Aminuddin Bin Yahaya Pengerusi 
SEKRETARIAT UMMAT
Reactions:
[blogger]

1Media.My

{facebook#facebook.com/1mediaonline} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget