Ujian dan Dakapan Kasih Sayang Allah

Sesungguhnya engkau dalam dakapan kasih sayang Allah. Maka bergembiralah, Allah memilihmu membuktikan cinta-Nya kepada hamba-Nya!


Oleh: Asmaa Yusof

Sesungguhnya orang beriman itu yakin dengan hikmah di sebalik cabaran dan rintangan. Andai keyakinan melangkaui segalanya, maka tiada apa yang perlu dirisaukan.

Ujian itu jika diukur dengan akal, seakan tiada jalan keluar; namun orang beriman yakin bahawa Allah SWT mampu mengubah segala keadaan dengan kehendak-Nya.

Apabila segala sesuatu terjadi lantas meruntun jiwa insan, tiada ubat melainkan kembali kepada hakikat kehidupan dengan pergantungan kepada Allah SWT.

Allah SWT menghadiahkan potongan ayat terindah buat renungan hamba-hamba-Nya tatkala gundah. Firman-Nya:-


(وَلَنَبْلُوَنَّكُمْ بِشَيْءٍ مِنَ الْخَوْفِ وَالْجُوعِ وَنَقْصٍ مِنَ الْأَمْوَالِ وَالْأَنْفُسِ وَالثَّمَرَاتِ ۗ وَبَشِّرِ الصَّابِرِينَ)

Maksudnya: “Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut (kepada musuh) dan (dengan merasai) kelaparan, dan (dengan berlakunya) kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman. Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar.”

(Surah Al-Baqarah, ayat 155)

(الَّذِينَ إِذَا أَصَابَتْهُمْ مُصِيبَةٌ قَالُوا إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ)

Maksudnya: “(Iaitu) orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan, mereka berkata: “Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali.”

(Surah Al-Baqarah, ayat 156)

(أُولَٰئِكَ عَلَيْهِمْ صَلَوَاتٌ مِنْ رَبِّهِمْ وَرَحْمَةٌ ۖ وَأُولَٰئِكَ هُمُ الْمُهْتَدُونَ)

Maksudnya: “Mereka itu ialah orang-orang yang dilimpahi dengan berbagai-bagai kebaikan dari Tuhan mereka serta rahmatNya; dan mereka itulah orang-orang yang dapat petunjuk hidayahNya.”

(Surah Al-Baqarah, ayat 157)


Kata Ibn al-Qayyim RHM dalam ‘Tibb al-Qulub’, faktor yang membawa seseorang kepada ‘Al-Sakinah’ (ketenangan) ialah perasaan perdampingan (‘muraqabah’) kepada Allah SWT seakan Dia melihat kita.

Apabila perasaan itu bertambah, maka bertambahlah rasa cinta, tunduk, khusyuk, takut dan harap kepada-Nya.

Justeru, beruntunglah dirimu sahabat. Diriku yakin ujian hebat ini telah membuatkan engkau meletakkan pergantunganmu kepada Rabb dengan cukup kuat lantas setiap detik semestinya hanya Allah SWT dalam ingatanmu.

Sesungguhnya engkau dalam dakapan kasih sayang Allah. Maka bergembiralah, Allah memilihmu membuktikan cinta-Nya kepada hamba-Nya!

Selamat melangkah dengan tenang.

Selamat menikmati setiap saat ujian dengan sabar.

Selamat mengharungi liku hidup dengan penuh keyakinan.

Janji Allah itu pasti!


(http://ulamasedunia.org/2016/12/13/ujian-dan-dakapan-kasih-sayang-allah/)
Labels:
Reactions:
[blogger]

1Media.My

{facebook#facebook.com/1mediaonline} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget