Keluarga Allahyarham Dato’ Dr Haron Din rakam penghargaan atas kurniaan pingat“Ketika menerimanya, Tuanku menyatakan rasa sedih dan terkilan kerana memang Baginda berhasrat untuk mengurniakannya sebelum bapa pergi ke Amerika Syarikat dan mengambil kesempatan tetap menunaikannya hari ini.

Oleh Hafizan Taib

KLANG, 11 DIS: Keluarga Allahyarham Dato’ Dr Haron Din merakamkan penghargaan terima kasih kepada DYMM Sultan Selangor di atas kurniaan pingat Dato’ Paduka Mahkota Selangor (DPMS) untuknya.

Anaknya, Najmi Haron, berkata seperti mana dijanjikan ketika hayat bapanya masih ada, Baginda Sultan tetap menunaikannya biarpun Allahyarham sudah tiada.

“Ketika menerimanya, Tuanku menyatakan rasa sedih dan terkilan kerana memang Baginda berhasrat untuk mengurniakannya sebelum bapa pergi ke Amerika Syarikat dan mengambil kesempatan tetap menunaikannya hari ini.

“Walaupun bapa telah tiada tetapi atas kurniaan Tuanku maka saya terima dengan hati terbuka dan syukur,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemubual media selepas majlis penganugerahan darjah dan pingat kebesaran sempena hari keputeraan ke 71 DYMM Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah di Balairung Seri, Istana Alam Shah, di sini, hari ini.

Katanya, perancangan memang dilakukan Baginda Sultan lebih awal dan lama untuk tujuan itu tetapi Allah Maha Berkuasa.

“Saya sekeluarga berterima kasih kepasa Baginda yang menghargai jasa bapa dalam kerja dakwah dan memartabatkan Islam di Selangor,” katanya.

Dr Haron Din sepanjang hayatnya bermastautin di Bangi, Selangor, adalah tokoh ulama tersohor dan banyak menyebar ilmiah agama tanpa batasan kepada umat Islam dan sentiasa menggerakkan perpaduan melalui syarahan dan tazkirah di masjid serata Selangor.

Beliau pernah menganggotai Majlis Fatwa Negeri Selangor dan penerima Anugerah Tokoh Maal Hijrah 1532 Selangor pada 2010.

Allahyarham kembali ke Rahmatullah di Amerika Syarikat pada 16 September lalu.

Sumber: https://selangorkini.my/2016/12/keluarga-allahyarham-dato-dr-haron-din-rakam-penghargaan-atas-kurniaan-pingat/
Labels:
Reactions:
[blogger]

1Media.My

{facebook#facebook.com/1mediaonline} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget