Jangan Hanya Minta Jemaah Bersabar, Jika Penganjur Gagal Urus Pakej Umrah - KP Jakim

Atas kepentingan Islam, suka diingatkan agar penganjur lebih peka terhadap tanggungjawab mereka kepada jemaah. Jika penganjur buat tidak betul, jemaah diminta sabar atau reda atas alasan ia dugaan kerana ingin ke tempat suci...itu tidak betul.
PUTRAJAYA, 2 Rabiul Awal 1438H, Jumaat – Syarikat atau agensi pelancongan yang menawarkan pakej umrah perlu lebih bertanggungjawab dan tidak menjadikan perkataan ‘perlu bersabar’ atau ‘reda’ sebagai pelindung jika jemaah gagal berlepas mengikut tempoh yang dijanjikan.
Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Tan Sri Othman Mustapha berkata, penganjur tidak boleh meletakkan bebanan kegagalan mereka kepada bakal jemaah umrah dengan hanya bersandarkan alasan ‘itu semua ujian untuk ke tanah suci’.
“Walaupun urusan umrah bukan di bawah bidang kuasa Jakim, tetapi atas kepentingan Islam, suka diingatkan agar penganjur lebih peka terhadap tanggungjawab mereka kepada jemaah berkaitan pakej umrah yang ditawarkan.
“Kita memang menerima banyak rungutan mengenai hal ini, iaitu jika penganjur buat tidak betul sekalipun, jemaah diminta sabar atau reda atas alasan ia dugaan kerana ingin ke tempat suci…itu tidak betul,” katanya ketika diminta mengulas mengenai kes 300 bakal jemaah umrah terkandas di klia2, Sepang, semalam.
Kesemua jemaah tersebut yang sepatutnya berlepas pada Ahad, Isnin serta semalam dipercayai terpedaya dengan pakej umrah murah yang ditawarkan sebuah agensi pelancongan hanya pada harga RM3,500 seorang.
Bercakap pada sidang media selepas merasmikan Pesta Kanak-Kanak Islam Malaysia (MICF) di Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin di sini hari ini, Othman berkata, kes seperti itu tidak boleh dipandang ringan dan masyarakat diharap lebih berwaspada agar tidak mudah terpedaya ekoran tertarik dengan pelbagai pakej yang ditawarkan.
“Sebab itu, kita harap masyarakat lebih peka, selidik dahulu kesahihan atau kebolehpercayaan syarikat atau agensi pelancongan terbabit dengan memastikan mereka mematuhi peraturan sedia ada seperti hal berkaitan visa, penerbangan dan penginapan,” katanya.
Othman berkata, bagi pihak Jakim beliau akan meminta pengurusan atau anggota jawatankuasa masjid supaya turut menyelitkan penerangan mengenai hal penipuan umrah semasa mengadakan ceramah atau kursus haji kerana sesi tersebut biasanya turut dihadiri mereka yang ingin menunaikan umrah.
Mengenai MICF, beliau berkata, Jakim menyambut baik penganjuran program sebegitu yang diadakan di masjid kerana selain mengimarahkan ‘rumah Allah’, ia juga dapat memupuk perasaan ingin ke masjid dalam kalangan kanak-kanak.
Dianjurkan oleh Zurriyat Ventures Sdn Bhd, satu gabungan usahawan dari industri berbeza, MICF yang menampilkan pelbagai aktiviti melibatkan kanak-kanak seperti kem solat, pertunjukan fesyen, pertandingan muazzin dan membaca al-quran selama satu jam oleh lebih 2,000 kanak-kanak.
Program anjuran bersama Jakim itu akan berlangsung tiga hari sehingga Ahad ini bertempat di perkarangan dewan solat utama Masjid Tuanku Mizan atau lebih dikenali sebagai Masjid Besi. – Bernama
Sumber: http://www.bernama.com/bernama/v8/bm/newsindex.php?id=1308166
Credit photo - Elaf Group
Labels:
Reactions:
[blogger]

1Media.My

{facebook#facebook.com/1mediaonline} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget