Cara Mudah Sediakan Puding Caramel

Resipi puding caramel mudah untuk hidangan keluarga anda
BAHAN - BAHAN
KUANTITI
UNIT
KASTARD


Susu Segar
500
ml
Esen vanila
1
Tsp
Gula Kastor
100
gm
Telur 
3
biji
CARAMEL


Air 
50
gm
Gula Kastor
100
gm













Untuk membuat caramel:Campurkan air dan gula. Masak dengan api perlahan sehingga perang. Tuangkan kedalam ramekins. Sejukkan dan susun atas dulang yang berisi air.

Untuk membuat kastard:Didihkan susu bersama esen vanila. Pukul gula dan telur sehingga agak pekat. Tuangkan susu tadi kedalam telur. Kacau sebati dan tapiskan.

Tuangkan campuran ini kedalam ramekins.


Bakar pada suhu 140°c selama 2jam. Keluarkan dari oven sejukkan. Sesuai dihidangkan sejuk.
Labels:
Reactions:
[blogger]

1Media.My

{facebook#facebook.com/1mediaonline} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget