Khaibar: Sejarah Kembali Berulang

Perang Khaibar adalah kemenangan pertama yang dimenangi tentera Islam selepas termeterai Perjanjian Hudaibiyah.


Oleh: Fairuz Nizam Zainal Abidin
Allah SWT berfirman di dalam Al-Quran, menerusi surah Al-Fath, ayat 21-22:
“(Sebagai memuliakan orang-orang yang memberi pengakuan taat setianya di Hudaibiyah, Tuhan menujukan firmannya kepada mereka): Allah menjanjikan kepada kamu harta rampasan yang banyak yang kamu akan mengambilnya, lalu Ia menyegerakan untuk kamu harta rampasan perang ini, serta Ia telah menahan tangan manusia (pihak musuh di situ) daripada menyerang kamu; (Allah melakukan yang demikian supaya kamu beroleh manfaat) dan supaya menjadi tanda (yang membuktikan kebenaran janjiNya) bagi orang-orang yang beriman, dan juga supaya Ia menambahkan kamu hidayah ke jalan yang lurus. Dan ada lagi harta rampasan lain yang kamu belum dapat menguasainya, (tetapi) Allah telah memelihara harta itu dengan kekuasaanNya (untuk kamu mendapatnya); dan (ingatlah), Allah adalah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu.”
Perang Khaibar adalah kemenangan pertama yang dimenangi tentera Islam selepas termeterai Perjanjian Hudaibiyah. Kemenangan ke atas Khaibar ini akhirnya membuka jalan kepada Pembukaan Kota Mekah.
Ada lima kumpulan yang disebut dalam kisah Perang Khaibar ini;
1- Golongan mukmin yang bersama Rasulullah SAW
Terma-terma Perjanjian Hudaibiyah yang dirasakan sangat berat sebelah menyebabkan masing-masing sangat tidak berpuas hati. Namun ditenangkan oleh Rasulullah dengan janji Allah akan kemenangan dan ghanimah (harta rampasan perang) yang banyak (merujuk kepada surah Al-Fath, ayat 20 – 21).
2- Golongan Quraisy Makkah yang semakin lemah
Sebelum Perjanjian Hudaibiyah, kaum Musyrikin Mekah merupakan ‘musuh tradisi’ Islam Madinah. Kaum Musyrikin Mekah ini didominasi kepimpinannya oleh golongan Quraisy, yang kebanyakannya mempunyai hubungan kekeluargaan dengan Rasulullah sendiri. Kebanyakan mereka ini bermusuh dengan Islam dan Rasulullah atas faktor kejahilan, walaupun ada sebahagian mereka ini yang benar-benar jahat. Lalu dengan termeterainya Perjanjian Hudaibiyah ini merupakan peluang untuk usaha-usaha penerangan dan dakwah Islam dilakukan kepada Quraisy yang jahil. Pada masa sama membolehkan Rasulullah menumpukan fokus kepada ‘musuh Islam sebenar.
3) Golongan Yahudi Khaibar yang berdendam dengan Rasulullah SAW
Khaibar merupakan sebuah kota yang dikuasai Yahudi. Dengan reputasi sebagai sebuah kota yang mempunyai pertahanan yang sangat kukuh serta senjata yang banyak, adalah sukar untuk dibayangkan Rasulullah akan menyerang Kota Khaibar apatahlagi untuk menawannya. Yahudi Khaibar diketahui sebagai ‘mastermind’ kepada Tentera Ahzab yang cuba menyerang Madinah sebelum ini. Bahkan mereka melalui ‘rangkaian saraf’ mereka turut menghasut agar Madinah sentiasa diserang daripada pelbagai sudut sebagai ‘strategi pertahanan hadapan’ untuk menghalang Khaibar daripada serangan Madinah. Selepas termeterai Perjanjian Hudaibiyah, Rasulullah membuat tindakan luar jangka iaitu menyerang Khaibar sebelum sempat Khaibar membentuk pakatan untuk menyerang Madinah.
Selanjutnya di http://ulamasedunia.org/2016/11/14/khaibar-sejarah-kembali-berulang/
Reactions:

Post a Comment

[blogger]

1Media.My

{facebook#facebook.com/1mediaonline} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget